Liten lektion i härskarteknik
Såg precis nyhetspanelen i SVT:s morgonsoffa och tänker oavbrutet på Berit Ås, den norska kvinnokämpen som avslöjade de fem härskarteknikerna (osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffing; damm if you do and damm if you don´t och skuld- och skambeläggande)i början av 80-talet, som svensk feminism importerade och lär ut på genuslektioner på ett universitet eller en högskola nära dig.
Jag undar just om Rebecka Bohlin, chefredaktör för Arbetaren har läst om dem i Berit Ås bok "Handbok i frigörelse", 1982. Annars är det ett julklappstips till någon som står henne nära.
Vid hennes sida i TV-soffgruppen satt snubbarna Peter Wolodarski, ledarskribent på DN, nysnaggad med ljusrosa skjortbröst och Pontus Schultz, chefredaktör på Veckans Affärer med utstickande glasögonbågar och striplugg. När Wolodarski inte försökte täcka Rebecka för TV-kameran med sin framlutade stil så höjde han bara rösten lite klädsamt så hon tynade bort i bakgrunden. Inklämd mellan herrarna gav hon upp kändes det som - why? - och min uppmärksamhet fokuserades allt mer på den lediga hand som Pontus närmade sig henne med på soffryggen. Eftersom han är chefredaktör och skriver om näringslivet tyckte han gång på gång att Rebecka hade fel, fel, fel när hon flikade in ett annat perspektiv än näringslivssynvinkeln.
"Vid denna tidpunkt i kvinnornas historia, vill jag framlägga en teori om kvinnokultur som en ´mot-kultur´" skriver Berit Ås i sin bok, där "en teori som beskriver sammanhanget mellan upplevelser, beteende, intryck och idéer hos kvinnor, beträffande oss själva och världen omkring oss."
Berit hade koll på läget då som räcker ända in i våra dagar och framåt. Marsch!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar