torsdag 8 november 2007

Tusby kan hända här!

En skolmassaker - elever skjuter lärare, skolkamrater och slutligen sig själva - har precis hänt i Tusby i Finland. Och som vanligt är den första reaktionen: "Hur kunde det hända här?" Ingen som stått nära, bott granne eller gått i samma klass som den som genomfört massakern fattar nåt. Alltid samma blindhat och bristande förmåga att höra eller finnas till hands. Det är sorgligt och samtidigt ett tydligt tecken på att vi inte längre bryr oss om varandra.
Den vanligaste förklaringen efteråt är att den som gjorde det hade någon slags störning, men hur den kunde manifesteras och leda till ett beslut - och noggrann planering - att skjuta ihjäl så många i plugget som möjligt, utan att nån gör något trots att de senaste massmördarna innan t om flaggat på nätet, det får vi inga svar på.

18-åringen som i går sköt ihjäl rektorn, sju skolkamrater och därefter riktade vapnet mot sitt eget huvud ville inte tillhöra det här samhället. Varför? Den frågan kan bara vi andra - vi som valt att vara en del av det - svara på.
Om vi fortsätter att som de vuxna nu - och många gånger tidigare efter skolmassaker i västvärlden - i Tusby säga att han som gjorde det var "jätte speciell och intelligent, hade extrema åsikter och övermänniskoideal" och att såna här händelser "är omöjliga att förutsäga", kommer definitivt nästa skolmassaker att väcka samma förvåning och oförståelse som den här. Och nästa gång kanske det är du eller jag som kommer att säga: "Hur kunde det hända här?"

Inga kommentarer: