fredag 25 januari 2008

Dilsa Demirbag-Sten borde inte röstat om Mana

Nu har jag läst Manas svar - Babak Rahimi,chefredaktör för tidningen - på Dilsa Demirbag-Stens argument för att vilja dra bort Kulturrådets bidrag till den. Och som vanligt landar det i en fråga om värdegrund, i det här fallet synen på Israel-Palestina konflikten, etnicitet, feminism och mänskliga rättigheter. Rahimi tillbakavisar Demirbag-Stens exempel med att hon inte läst på, förvrängt eller driver ideologisk kamp, dvs är ute efter att tysta dem som har en annan ståndpunkt än hon själv. I det senare har Rahimi en poäng. Det är inte lyckat att Demirbag-Sten som själv skriver politiskt i de frågor som Mana behandlar, men kommer till andra slutsatser, är en av dem som ska bestämma om Mana ska få ekonomiskt stöd eller inte. Bara misstanken om att hon vill få bort en tidning hon personligen inte delar uppfattning med borde diskvalificera henne för att ha synpunkter i fallet Mana.
På den frågan svarade en representant från Kulturrådet, i nåt av P1:s mediaprogram, att det är hart när omöjligt att hitta kvalificerade medlemmar som inte är publicister som skriver än här än där. Det tror jag inte.
Samma misstanke om att viljan att dra in Manas stöd har politiska orsaker vidhäftar Gulan Avcis, ordförande i liberala invandrarförbundet, debattartikel i Expressen tidigare i veckan.
Det bästa är kanske ändå, som en annan debattör i Expressen föreslog, att inte göra sig beroende av bidrag, utan satsa på annonsörer i stället och därmed slippa den här typen av lägen, där man till slut inte kan vara riktigt säker på om det är politiska motiv som ligger till grund för besluten.

Under eftermiddagen i dag kommer Kulturrådets beslut i frågan.

Inga kommentarer: