onsdag 23 januari 2008

Tito Beltran rättegången: Backlash för våldtäktsdebatten

Att se "Kvällsöppet med Ekdal & Hakelius" om våldtäktsrättegången mot opersasångaren Tito Beltran i TV4 är som att delvis förflytta sig till våldtäktsdebatten som pågick i början på 1990-talet.
Fortfarande, som om inget har hänt i frågan de senaste 18 åren, sitter advokat Pelle Svensson och talar om häxprocesser mot män och nätverk som är ute efter att fälla oskyldiga män. Bredvid sitter kollegan Leif Silbersky och säger att kvinnan måste pressas till det yttersta under förhören.
I andra ringhörnan sitter Lena Feuk, advokat, som sen 1990-talet engagerat sig främst för barnens rätt i sexualbrottsmål, men även för kvinnor. Hon och Gudrun Schyman för oss tillbaka till 2000-talets början och talar om sexualbrottens särart, som måste tas hänsyn till (vilket inte gubbsen gör, som inte tagit in något av all den forskning och kunskap som finns i den här frågan när det gäller rättspraxis och psykologi), att det fortfarande är väldigt få sexualbrott som anmäls och en skrämmande liten andel som döms.
Gubbarna på andra sidan har för länge sen stängt av hörselorganen. Jag vet inte om de är representativa för svenska rättsväsendes ståndpunkt i den här frågan, men tyvärr tror jag att de är det. För vi får bevis på det gång på gång - t ex rättegången där hockeykillarna friades för några år sen - i rättegångsreferat, där män går fria trots att mycket tyder på att de borde fällas.

Även om Tito kommer att frias juridiskt sett, tror jag att folkets dömer honom skyldig. Det är väldigt svårt att tro att han inte våldtog barnflickan, efter att ha följt medias rapportering om fallet. Vad det gäller rättsväsendet så har det för länge sen tappat mitt förtroende i fråga om förmågan att avgöra vem som ska frias respektive fällas i sexualbrottsmål, för varken polis, advokater, åklagare, nämndemän eller domare har den kunskap som krävs för att närma sig rättvisan i de här fallen. Det är alla rättegångsfiaskon när det gäller sexualbrott ett tydligt bevis på. Men det värsta av allt är att det får fortgå utan att nåt händer, vilket gör att gubbar som Svensson och Silbersky uttalar sig utan att veta vad de snackar om.

Inga kommentarer: