måndag 21 januari 2008

Varför är kulturnördarna så rädda för Johan Staël von Holstein

Jag såg Expressen Kultur på AxessTV om "kulturhuliganism", i det här fallet särskilt IT-entreprenören Johan Staël von Holstein, som en inflammerad debatt rasat kring sen han blev invald i statens kulturråd. Kulturkonsevativa som poeten Maria Küchen och DN:s kulturchef Maria Schottenius goes bananas och skriver indignerade och upprörda inlägg, den förra på nättidningen Sourze. och den senare i husorganet. De ser en högerkonspiration bakom valet, att nu ska alliansen rensa i kulturrabatten, så att alla konstnärliga uttryck som inte lönar sig utrotas.
När man hör Holstein själv uttala sig i AxessTV tycks dessa vänsterkulturella damer låtit hjärnspökena härja fritt, för Schottenius, som också är inbjuden till AxessTV, och Holstein tycks rörande överens om det mesta. Han är inte för att den kultur som inte klarar sig själv ekonomiskt ska bort. Så vad är problemet? Ge killen en chans! Men som vanligt styrs alla debatter oavsett om de utspelar sig på den ekonomiska, politiska eller kulturella arenan av ett höger-vänstertänkande, som aldrig leder vidare än att skjuta skarpt från den ideologiska skyttegraven. Totalt ointressant och så förutsägbart att man bara behöver se deltagarlistan för en debatt för att veta vad de kommer att stå i frågeställningen.

ps
Jag håller med SvD:s gamle chefredaktör Bertil Torekull, som tycker att vi ska slopa dagens ledarsidor i tidningarna. Bjud in människor av alla sorter med intressanta åsikter och konstruktiva förslag till lösningar, i stället för partigängare som vi på förhand redan vet var de står. Det senaste fullständigt stendöda exemplet finns på "Dagens Arena", där ett gäng vänsterprofiler dagligen tycker till i politiska frågor på webben. Inte en gång sen jag började prenumerera på deras dagliga ledare har jag fått en aha-upplevelse, bara bekräftelse på uppfattningar jag redan visste att de hade. Trist!

Inga kommentarer: