torsdag 24 januari 2008

Moderat vill riva upp sexköpslagen

Brommamoderaten Per Hagwall försöker elda på på dagens "Brännpunkt" i SvD inför kvällens "Debatt" i SVT om "den lyckliga horan - finns hon?". Men under rubriken "Sexköpslagen är en flopp" staplar han osanningar på varandra i hopp om att lura nån om detta faktum, medan motsatsen i själva verket rimmar bättre med verkligheten.
Hagwall nämner att Norge och Storbritanien valt att inte följa den svenska linjen med att införa lag mot sexköp.
Men han nämner inte att de har omvärderat de besluten och nu står inför en lag som den Sverige införde 1999. I april 2007 visade det sig att en majoritet av regeringspartierna i Norge - socialdemokraterna, sosialistisk venstre och senterpartiet - vill förbjuda köp av sex. Det sägs att frågan om sexköpslag drivits fram från gräsrotsnivå. Anledningen sägs vara att prostitutionen på Oslos gator exploderat under senare år, där unga norska knarkande kvinnor trängs med flera hundra utländska traffickingoffer, främst från Nigeria, men även från tidigare öststater.
Hagwall undandrar även läsarna att ökad trafficking i Storbritanien är orsaken till att Labour diskuterar att införa en sexköpslag lik den svenska. I dag är det tillåtet att både sälja och köpa sex i England, men regeringen är sen några år inne på att begränsa prostitutionen: För fyra år sen blev det förbjudet att köpa sex från personer under 18 år samtidigt som straffen skärptes för trafficking. Regeringen uppskattar att drygt 4 000 kvinnor fallit offer för trafficking och nu tvingas sälja sex. Enligt Anna Johansson, som leder stödprojektet "Projekt i London" för traffickingoffer kan den siffran vara tio gånger så stor.

Källa: SvD, 071231, 070422

Inga kommentarer: