söndag 25 november 2007

Linda Skugges präktiga patriarkala mammakarriärist utbuad

Linda Skugge är ett medialt fenomen, sen ett tiotal år tillbaka: Från de svarta deppbrudarnas försvarare till någon slags 2000-talets främsta mammakarriärist. Hur kunde den empatiska outsidern och fittstimsfeministen förvandlas till en stenhårt auktoritär antifeministisk föräldra-, och tonåringsmobbare, som tycker att kvinnor med barn borde gå upp tidigare, sluta titta på tv och dricka vin, för att i stället jobba stenhårt? Hon låter som en repressiv representant för hemmafru kombo kvinnor-kan-karriärist - 50-tal och 2000-tal "Mama"business - offentligt ammande i Amelialand.
Skugge tar priset som landets främsta Amelia-babe och kommer, om hon fortsätter i den här takten, att definitivt ta över stafettpinnen efter den massmediala kvinna, som format henne. Det verkar för att tala med Skugge betyda att 70-talisterna är ännu mer krävande, än sina 40-talistiska mormödrar. För enligt Skugge gäller det att kvinnor för att lyckas nå oberoende (ekonomiskt) ska göra det ännu mer på männens villkor än någonsin för att leva livet autentiskt? När det gäller hemmalivet är hon däremot lika konservativ som den fd hemmafrun, biologisten och mammadebattören Elise Claesson och hävdar att kvinnor måste avstå, avstå, avstå för barnens skull. Men farsan då? Har aldrig hört eller läst att Skugge haft den sortens krav på sin egen man eller andras för den delen.

I Skugges senaste krönika i Expressen i går är hon så där förbannad på folk, som bara hon kan vara, för att hon misslyckas med att inspirera dem, när det var det som var meningen med hennes föreläsningen nånstans out there. Kvinnorna i publiken buar när hon säger att de ska gå upp tidigare på mornarna osv. Som tur är skulle jag vilja tillägga.
Sorry Linda, men your kind of solution känns riktigt out of date. Vi kvinnor har jobbat nog på hemmaplan. Nu är det dags att männen tar vid. Om du sen vill kliva upp 5.00 för att yrkesjobba ett par timmar innan ungarna ska upp, fine, men för de flesta kvinnor är det nog inte det egna jobbet kvinnor sysslar med om de måste ta sig upp i denna arla morgonstund.