lördag 29 mars 2008

Pär Ström, en gammalpatriark som fått nog av kvinnokraft

I dag skriver Pär Ström, högerdebattör från tankesmedjan Den nya välfärden på Expressens debattsida om mansförtrycket i det mansfientliga Sverige. Han kunde ha valt en annan dag än den här för att publicera sina synpunkter, när vi summerar de senaste elva dagarna med att mäns våld i tre olika brottsfall dödat tre kvinnor och tre små barn.
Ström är ett skämt, tyvärr vill jag tillägga, för han är något viktigt på spåren, men han har alldeles för lite kunskap om sitt ämnesområde (genus) för att kunna tas på allvar och jag tror att han har en dold agenda. Men det bryr sig inte media om utan låter Ström i stället för att de otaliga mansforskare, som i feminismens efterföljd undersökt mansrollens begränsande och diskriminerande situation, en pajas som Ström föra männens talan. Det är synd, eftersom mansrollen, precis som kvinnorollen är en stereotyp kategorisering av män och kvinnor.
Det som är bra med Ström är att han visar att även mansrollen underordnar män i ett patriarkalt system, men att säga att det är kvinnornas fel (läs: feminismen), som han gör är helt åt helvete, när det i själva verket är feminismens landvinningar som fått en del män att se att även de förlorar på patriarkatet, som föreskriver en viss typ av manlighet - liksom kvinnlighet - på bekostnad av män såväl som kvinnor som människor.
Ström däremot skyller allt på feministerna och hävdar att det är synd om män i dagsläget, genom att konstruera en verklighet där män är förtryckta i ett samhällsklimat som är mansfientligt (läs: feministiskt) samt att vi därför genast borde utlysa 8 september till internationell mansdag. Du hör ju själv, karln är ett skämt, men han menar verkligen allvar.
Det är klart att man kan ju alltid göra det lätt för sig som Ström gör och vända upp och ner på den allmängiltiga sanningen och säga att det är inte kvinnor utan män som är förtryckta och därmed avfärda kvinnors kamp för jämställdhet. Men som generell utsaga har det han säger inget fäste, vilket inte betyder att enskilda män lider under en stereotyp manlighetsnorm och därför på en rad områden blir diskriminerade, som vilken kvinna som helst.
I stället för att racka ner på feminismen borde Ström göra gemensam sak med feministerna, som på samma sätt som han vill se ett jämställt, dvs mänskligt samhälle, där vare sig kvinnor eller män diskrimineras pga kön. Men han kanske inte hade fått någon uppmärksamhet då, även om jag ser den han nu har som högst tillfällig. För om man analyserar hans argument så kan man verkligen ifrågasätta om han är för jämställdhet mellan könen. Är han egentligen inte en gammalpatriark som har tröttnat på att kvinnor tar plats på männens (läs: hans) bekostnad?

torsdag 27 mars 2008

Kräv politisk bojkott av OS-invigningen nu

Först hoppade regissören Steven Spielberg av sin inblandning i OS-invigningen. Sen har Liberala ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson Metso krävt att Stefan Holm ska hoppa av OS. Löjligt, tycker journalisten Jan Söderqvist, som tycker att hon i stället borde kräva att EU-minister Cecilia Malmström och statsminister Reinfeldt stannar hemma tillsammans med restan av det europeiska politikergänget.
Men i övrigt är han inte emot en total bojkott och tror dessutom att den skulle vara verkningsfull. Malmström svarar att varken Dalai Lama eller oppositionella i Kina tycker att det är en bra idé, utan vill att världen kommer till Peking och rapporterar mot brotten mot de mänskliga rättigheterna som ständigt begås.
Men bojkotten är nu ett faktum, efter att den polske regeringschefen Donald Tusk i dag gått ut som den förste i EU och sagt att han inte kommer att delta i invigningen. Tidigare har Tjeckiens president Vaclav Klaus sagt att han stannar hemma. (Ekot, P1)

Jag trodde inte att detta var möjligt, men det händer här och nu och det är bara att hänga på fd justitieministern Thomas Bodström och kräva att Reinfeldt stannar hemma han också.