söndag 10 augusti 2008

Kvinnor som krigar mot sina fd män och gubbväldet på Aftonbladet

Bokhösten börjar ta sig över sommartröskeln och en ny skandalroman - Åsa Mattssons "Salong F" - om män som hatar kvinnor väntar.
I dag slår Unni Drougge - förra årets främsta kvinnliga avslöjare av ett privat helvete med en vidrig man - mot patriarkatets ömma punkt på Expressens debattsida och jublar över den kvinnolitteratur som strippar mäns privata skitstövlande. Drougges tes är att en del av de tidigare tysta och lidande kvinnorna beväpnar sig nu med ord och riktar dem mot sina banemän i ett litterärt könskrig.
Jo, det såg ju ut så ett tag förra hösten när media fylldes med patriarkatkrigare som stred mot Maja Lundgrens "Myggor och tigrar" och Drougges egen "Boven i mitt drama kallas kärlek". Men två romaner gör inget könskrig, inte heller tre, men vi får väl se om trenden fortsätter.
Det intressanta och avslöjande ur ett bredare perspektiv än de rent personliga hämndmotivet är att titta på mottagandet och reaktionerna i media på dessa två böcker och jämföra med hur mäns skandalromaner behandlas på samma arena.
Det är slående hur synen på män och kvinnor följer sen länge upptrampade stigar: Medan kvinnor som män går ner i spagat av superlativer över Lars Noréns dagboksdrapa, så lierar sig samma gäng kring uppfattningen att Maja Lundgrens privata öppenhjärtighet vittnar om en sjuk människas psyke. Har vi hört den förrut? Vad det inte just stämpeln "bräckligt psyke" som kvinnorna på Freuds divan för två århundraden sen avfärdades med när de avslöjade tidiga och förträngda övergrepp. Bland reaktionerna på böckerna återanvändes även patriarkatets uråldriga motiv om "den bittra kvinnan", som inga män vill ha (läs: bitterfitta, "manslukerskan", som äter unga pojkar till frukost och "den hämndlystna kvinnan", hon som likt en Medusa eller en Medea är som fan själv.
DN var som ledaren i tonårsgänget när de på ett otäckt sätt mobbade Maja Lundgren i artikel efter artikel. Jan Guillou tog över mobbartröjan i fallet Unni Drougge.

Nu väntar alltså en roman, "Salong F", som utlovar att ännu en gång - Lundgren var först - hänga ut mansväldet på Aftonbladet. När Lundgren i "Myggor och tigrar" riktade sitt spjut mog AB:s mansgrisiga kulturredaktion i allmänhet och AB:s kulturchef i synnerhet, som boven i hennes drama, slutade det efter alla mobbingattacker mot henne med att Lundgren avgick med seger. Kulturchefen teg och lämnade sen sin post och i dag är det två kvinnor som styr över tidningens kulturredaktion.
Återstår att se vad Mattssons hata-gubbladet-bok kommer att innebära.