lördag 20 januari 2007

Fi dramat, ikväll live i SVT

Fjolårets största realitydrama fortsätter i år, nu på en TV nära dig: "Viljornas kamp - filmen om Fi", första delen av två, SVT 2, 20.00.
Själv är jag övertygad om att SVT-dokumentären "Könskriget", 2005 mer känt som dokusåpan "Män är djur", stoppade Fi:s (se min artikel "Feminismen är död, leve feminismen" på Sourze., finns i bloggarkivet) möjligheter att komma in i riksdagen, förutom att de själva hjälpte till genom att låta de interna striderna sippra ut i offentligheten. Det är det senare som kvällens dokumentär kommer att handla om.

Krönikörerna Belinda Olsson (Aftonbladet, 070117) och Anna Larsson (SvD, 070118) har redan dömt i sakfrågan:
Belinda, sen tidigare känd Ebba Witt-Brattström hatare, slår fast att Ebba framstår som "mer besynnerlig än någonsin" och att hon hängde ut Tiina Rosenberg för att hon ville hämnas. Men hon sätter samtidigt några frågetecken kring framställningen av Ebba i dokumentären. Några frågetecken kvarstår kring hennes handlande, som hon borde fått utveckla, enligt Belinda.
Anna Larsson är inne på samma spår och pekar ut Ebba som en dålig förlorare, som golar på sina tidigare systrar när hon lämnar Fi.

I går svarade Ebba på anklagelserna "djupt upprörd", enligt SvD: "Jag har förstått att upplägget är att det finns ett offer, det är Tiina, och därför behöver man en buse, som man klipper ihop av mig. Det är obegripligt varför hon (m.a. Liv Weisberg, dokumentärfilmaren) gör så, man får inga svar på varför jag handlar som jag gör, det verkar bara finnas en stor inneboende ondska hos den här personen som är jag."
Ebba fattar inte varför Weisberg inte tar med Ebbas motiv i konflikten, som var att "jag reagerade på den tilltagande sekterismen i Fi, att styrelsen höll på att utvecklas till en centralkommitté". Hon tillbakavisar hämndtemat eller att hon skulle ha nåt emot vem Tiina har sex med.

Det enda besynnerliga med Ebba är att hon inte sett dokumentären. Why? Gör det, Ebba och rikta sen kritiken mot Weisberg, för hon lovar (SvD, 070120) att bemöta den när du kollat.

Själv tänker jag kolla noga på båda avsnitten, som jag hoppas kommer att väcka alla starka känslorna på nytt; om att det är möjligt att starta ett feministiskt parti. Och säkert kommer jag börja drömma om att det kommer ske igen och att Ebba och Tiina blir kompisar igen och together go for it. Ni, starka, underbara, fantastiska och egensinniga kvinnor. Vi behöver er! Moore than ever!

Hillary for president 2008

Of course, go for it! Next stop The White house Hillary! Men det kommer att bli en smutsig valkampanj, som alltid när kvinnor griper efter makten. Titta bara på gubb- och Britta Svensson gnölet (Expressens krönikör som fortsätter sin mosa Mona kampanj från 1994)nu när valberedningen i (s) sagt sitt och Mona för 2:a ggr på tio år sagt ja tack, jag vill bli partiledare.

Det är likadant oavsett vilket kön som ska väljas till ledare, invänder du då. Ja det finns alltid neggar som recenserar insatserna innan det finns nåt att bedöma, oavsett om det är en man eller kvinna som ska inta makttribunen, men jag har aldrig hört att en gubbe som står och trampar i väntan på att kliva ut på maktens scen har kritiserats för att vara en "slarvmaja" och en som "inte passar tider" och sånt trams som mosa-Mona-gubbsen kom dragande med för några veckor sen. Nu ska alla obetalda räkningar upp i ljuset igen å sånt som Carl Bildt och grabbarna hela tiden kommer undan med, men inte Sahlin. Det krävs tydligen en speciell ordning av kvinnor, som män aldrig avkrävs. Why?

Än är inte Mona partiledare och jag pustar inte ut förrän i mitten av mars då allt är klart, men då är det definitivt läge att fira att sossarna för första gången under sin 118-åriga historia har valt en kvinna att styra partiet. Och jag tror, till skillnad från de politiska kommentatorerna som säger att hon blir en parentes och inte kommer att föra någon radikal politik, att det är just det vi kommer att få se framöver med Mona. Framför allt kommer hon att bli en tuff match för Reinfeldt, som skulle kunnat fortsätta plocka poäng på mysfaktorn om det blivit Persson copycaten Nuder som tagit över. Med Mona som sparringpartner får vi se om hans "kvinnliga" sida består. Tänk om det visar sig att det bara varit taktik och han kommer att förvandlas till den auktoritära karl han egentligen är när en kvinna kliver in i matchen.

Till dess kan man glädjas åt att: Hillary Clinton ställer upp som demokraternas presidentkanditat i det amerikanska valet 2008, Tarja Halonen har varit Finlands president sen 2000, Condi Rice är USA:s utrikesminister sen 2005, Nancy Pelosi, "USA:s mäktigaste kvinna genom tiderna" är amerikanska kongressens taleskvinna sen några månader tillbaka, Ségolène Royal ställer upp som franska socialistpartiets presidentkandidat, Angela Merkel är sen 2005 Tysklands första förbundskansler, Michelle Bachelet valdes i år till Chiles första kvinnliga president och Ellen Johnson-Sirleaf, ledare för Unity Party i Liberia, är sen 2005 den första kvinnliga presidenten i ett afrikanskt land (allt enligt Expressen).

Min andra artikel om porr - nu på Sourze.

Nu kan du läsa min andra artikel "Porrstjärnan och barnporr" på nättidningen Sourze. (www.sourze.se)i min artikelserie om porr. Det blir sammanlagt fyra artiklar.
Gå gärna in och kommentera artikeln.

Den första artikeln publicerades förra fredagen med rubriken "Porr, drömmen om en silikonblondin" och går att hitta arkivet under mitt namn.

torsdag 18 januari 2007

Biologiprofessor dömer ut män: De är ett hot mot barnen

Driver hon med oss, Annica Dahlström, hjärnforskaren vid Sahlgrenska i Göteborg?
Pga sin kommande bok "Könet sitter i hjärnan" som jag hoppas det blir ett jävla liv om, påstår hon senast att mäns "hjärnor inte är skapta för att se dammtussar" (Expressen, 070117).

Redan 5 januari (se bloggen: "Annica Dahlström använder biologi i politiskt syfte") tog jag upp Dahlströms nya bok, som med anledning av den var intervjuad i senaste numret av Forskning och framsteg. Där använde hon sin professorstitel för en illa dold politisk propaganda för hushållsnära tjänster, med argumentet att pappa har en hjärna som gör att han inte kan ta hand om barn. Mammor har däremot det och den är inställd på att vara hemma tre år efter barnens födelse, enligt Dahlström.
Nu går hon ännu längre och påstår att "mannen till och med kan vara ett direkt hot mot en liten människa. Han låter barnet utsätta sig för fara" (Aftonbladet 070117).

Dahlström fortsätter alltså sitt biologiska "hjärn-fälttåg" för att särskilja manligt och kvinnligt och vapnet stavas T-E-S-T-O-S-T-E-R-O-N, vilket betyder att män utsätter småbarn för fara och inte ser dammtussar. "Testosteronpåverkan under fostertiden gör att män och kvinnors ögonbottnar utvecklas olika. Män har ett mer fokuserat seende. Kvinnors synfält sträcker sig nästan 180 grader" (Expressen, 070117).

JämO, Claes Borgström ifrågasätter (TV 4:as morgonprogram, 070117), som flera vetenskapsmän inom Dahlströms eget forskningsområde hennes forskning. Han menar att många pappor vill vara hemma med sina barn. Dahlström däremot är skeptisk till att mammor och pappor delar på föräldraledigheten, bl a pga amningen. I stället vill hon att samhället ska ta hänsyn till de mammor som vill vara hemma länge med sina barn. På det svarar Borgström: "Jag tycker det är en obehaglig tes du för fram. Först dömer du ut män. Sedan dömer du ut kvinnor som inte ammar och då blir det en grupp kvinnor kvar som ammar som då är lämpliga att ta hand om små barn."

Men det är inte bara förmågan eller oförmågan att ta hand om barn och städa som kan förklaras av testosteron och österogen. I Dahlströms värld tycks hormonerna även vara nyckeln till trafficking/sexslavhandel. Enligt henne beror den på att samhället inte kan tillräckligt mycket om biologi. Även sexköpslagen har sin biologiska förklaring: "Kvinnor vill naturligtvis inte ha konkurrens av prostituerade, som verkligen kan sitt yrke." (Aftonbladet).

Själv växte Annica Dahlström upp med en pappa som inte gjorde skillnad på manligt och kvinnligt. Men enligt hennes eget sett att se på världen är hon egentligen en man, för hon var inte hemma med sina egna barn, utan tog med dem till jobbet.

onsdag 17 januari 2007

Filmkritikens ideologiska dilemma

Jag recenserar film för nättidningen Sourze. sen en månad tillbaka och i går hamnade jag just i det ideologiska dilemma, som den pågående filmkritikdebatten pekar på (Obs!, P1, 070116).

Jag såg Tom Tykwers "Parfymen. En berättelse om en mördare" efter den på 80-talet kultförklarade romanen med samma namn av Patrick Süskind. Ideologiskt, dvs feministiskt en jävligt tveksam historia minst sagt och det perspektivet gjorde att filmen till en början störde mig. Men någonstans halvvägs in i historian lyckades jag utifrån feminismen vidga perspektivet och se filmen som en estetisk undersökning av begreppet ondska.

Så långt håller jag med Magnus Eriksson, kulturskribent på SvD, som i den pågående Obs!-debatten menar att filmkritik i första hand inte ska handla om ideologi utan estettiska värden. I motsats till Eriksson efterlyser Johan Wennström, från den borgerliga tankesmedjan Kaktus, en borgerlig kritik vid sidan av den vänsterpräglade filmkritik som nu existerar, enligt honom. Eriksson svarar att den estetiska kritiken är borgerlig och avslöjar därmed att begrepp som estetik döljer olika ideologiska strömningar och därmed är ett begrepp som inte bör undslippa närmare definition. För hur gärna Eriksson än vill lyfta fram estetik som ett rent (läs: universellt) begrepp som är fritt från ideologisk nedsmutsning, så går det inte. Renhårigare då att redovisa sina utgångspunkter redan från början, så får mottagaren själv bestämma vad han eller hon tycker utifrån den estetiska utgångspunkt, som kritiken i bästa fall kan vara.

Miss Universum makeover

Medan USA brudskapare numero uno, mediamogulen Donald Trump, krampaktigt håller kvar i förlegade kvinnoideal genom reliken Miss USA, halkar den ena missen efter den andra ur idealramarna. Nu senast är det 20-åriga Miss New Jersey som kastar in miss-kronan efter att det kommit fram att hon är gravid (SvD 070116).
Tidigare har Trump försökt uppfostra förra årets Miss USA, Tara Conner, genom att hota henne att förlora titeln om hon inte slutade hänga på krogen. Trump får ligga i, för bara för några veckor sen kickade han Miss Nevada, Katie Rees efter att hon näckat på internet.

Hur ska det sluta när kvinnorna inte längre är hundar, som går fot och visar vacker tass, när husse beordrar. För några år sen kuppade några coola konstbrudar på Fröken Sverige tävlingen med affischen "gubbslem". Vecko Revyn drog sig ur spektaklet och sen dess är skapade-brudar-tävlingen ett minne blott i vårt land. I USA verkar idéen om att skapa "riktiga" kvinnor implodera bland tävlingsdeltagarna själva och i sprickorna får vi se en vanlig människa som både super, knullar och blir gravid, som vilken kvinna som helst.

tisdag 16 januari 2007

Ireen von Wachenfeldt is back

Ireen von Wachenfeldt, fd ordförande i ROKS, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer, är inte uträknad. Nu, två år efter att journalisten Evin Rubars ohederliga klippteknik i SVT-dokumentären "Könskriget", som tvingade Ireen att i juli 2005 avgå, is she back. Nu ger hon sin version av bakgrunden till "män är djur" snacket i TV, som ingen var intresserad av lyssna på då, när det bara handlade om att basha feminister. Men nu har hon fått prata ut i två radioprogram (P4:as Efter Tolv, 070114 och P1 Morgon, 070116)och kommer ge två föreläsningar i Örebro på temat. Jag ser fram emot fler journalistiska insatser för att balansera den okritiska upphausning av Rubars tveksamma journalistiska metoder.

Dags för pudel Rubar!

Dags för pappa Axén Olin att göra en pudel

Kvinnor måste sluta vara duktiga flickor, säger karriärrådgivaren Monica Renstig (Expressen, 070115), som kommentar till att Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin outat att hon tog till flaskan för att orka med trycket efter att hennes älskade mamma dött.
Varför är det alltid kvinnorna som ska ändra sig när "duktig-flicka" fenomenet handlar om att männen inte tar ansvar hemma i de familjer där hon jobbar lika mycket som han? I själva verket är det mannen som måste bli mycket duktigare, om han inte vill att hans kvinna ska gå in i den beramade väggen.
Enligt en studie av Renstig och medicine doktor Hélène Sandmark har långtidssjukskrivningarna bland kvinnliga karriärister ökat med 326 procent mellan 2000 och 2004, medan de bland övriga har ökat med 56 procent.

Kristina avslöjar själv vad skon klämmer på frågan (DN, 070115): Ursäkta, men är det din uppgift att hämta skjortorna på tvätten? "Vi har en väldigt traditionell arbetsfördelning hemma. Barnen förväntar sig att det är jag som gör saker." Va? "Barnen, förväntar sig", med det avslöjar hon att pappa tydligen aldrig för nåt hemma.
Nu har familjen Axén Olin löst problemet med hjälp av en barnflicka och på det smidiga sättet upprätthålls den traditionella könsarbetsfördelningen och pappa Axén Olin lyckas komma undan utan att han behöver ändra nånting i sin livsstil.

Det lär bli mer av barnflickor och mindre av jämställda män med en alliansregering, där jämställdhetsministern Namko Sabuni och en drös andra, inte ens vill kalla sig feminister. Sabuni undrar varför man ska hänga upp sig på det ordet(P1 Morgon, 070115)för att i nästa sekund själv hänga upp sig på ordet liberal. Den viktigaste jämställdhetsfrågan för henne är hedersproblematiken, dvs att kvinnor ska få gifta sig med vem de vill. Att de gifta kvinnorna sen går rakt in i väggen om de inte har råd med en barnflicka, det tänkte nog inte vår nya jämställdhetsminister på. Och att barnflickor i sin tur bara cementerar gamla könsroller, kan man nog överhuvudtaget inte förstå, om man inte är feminist vill säga.

Förövrigt vill jag för balansens skull att pappa Axén Olin gör en pudel i offentlighetens ljus. För det var ju pga att han inte gjorde sitt hemma, som Kristina fick dra ett alldeles för tungt lass. Men det kanske är för mycket begärt av en man som tycks leva kvar i det borgerliga 1800-tals hemmet, nu ivrigt påhejad av de som styr det här landet.