lördag 9 februari 2008

Alliansens hårdare tag är omänskliga

Alliansregeringen fortsätter i dag att löpa amok i samhällskroppen. Efter förslag om att medborgarna själva inte kan trygga sin framtid genom att sätta ett tak vid 75 procent i sjukförsäkring, dvs egna försäkringar drar ner statens del och förbud mot anhöriginvandring tills den flykting/invandrare som befinner sig här fått en fast heltidstjänst på arbetsmarknaden (rena skämtet med tanke på svårigheterna för nån att i dag få en fast tjänst, kommer nu ytterligare ett förslag om att skolkande ungar ska tvingas till skolan av socialtjänsten i yttersta fall. På DN:s debattsida föreslår i dag Lotta Edholm, (fp) skolborgarråd och Ulf Kristersson, (m) socialborgarråd, båda i Stockholm detta under rubriken "Låt tvångshämta elever som skolkar från skolan".
I ett så retoriskt förvirrat debattinlägg, där fenomen och företeelser blandas samman under parollen "för barnens bästa" ger de en skrämmande insikt i hur de med hjälp av ytterligare hårda tag på skolans område tror sig kunna lösa individuella-, och samhällsproblem. Att ungarna skolkar är ett tecken på att nåt är fel, men att tro att bara de återvänder till skolan så är allt bra är uttryck för en naivitet som måste bottna i bristande erfarenhet på hur problem av en rad olika slag ger sig till känna.

torsdag 7 februari 2008

Filmrecension: Ping-pongkingen, MVG

Långfilmsdebuterande Jens Jonsson kammade hem högsta vinsten på Sundance filmfestival i USA. I Sverige är kritiken - har hittills tagit del av SVT:s - svalare. Jonsson får ok, men inte mer. Jag håller inte med. Jonsson är en stor humanist och filmens Rille går rakt in i mitt hjärta och stannar: Mer Rillar till folket!

Läs min recension på www.sourze.se.

måndag 4 februari 2008

Filmrecension: Cloverfield, G

Festen pågår som bäst när huset skakar till. Uppe på taket ser gänget ett stort ljussken och tankarna går osökt till 9/11 2001 och det är riktigt bra. Men så hörs ett underjordsrytande och kameran fångar en glimt av något som visar sig vara ett monster. I samma stund går luften ur den här rullen, som trots allt fångar rädslan effektivt förvirrande med mycket skakig mobiltelefon.

Läs min recension på www.sourze.se.

Bröder kommer till bröders hjälp nu som då

Läser "Makten, männen, mörkläggningen" om bordellhärvan 1976 av Deanne Rauscher och Janne Mattsson - en häpnadsväckande och mycket lärorik berättelse om hur bröder kommer till bröders hjälp, som åklagare Helin senare sa i en annan härva; styckmordsrättegången av horan Catrine da Costa. Båda de här ouppklarade historierna, som åtminstone vad vi vet i dag i det förra fallet rymmer sprängstoff på ett manligt maktelitplan, poppar upp i debatten med jämna mellanrum. Senast när ett av de barn - den 14-åriga flickan Liv - som säger sig utnyttjats sexuellt av samhällstoppar kräver staten på skadestånd, medan obducenten och allmänläkaren i styckmordsfallet ständigt sen 1984 kräver upprättelse i olika former. I båda dessa fall finns det alltid män - oftast representanter för den politiska makten, rättsväsendet och/eller media - som rusar till försvar för dessa utpekade brottslingar. Bröderna sluter upp, för att parafrasera Helin.

Med huvudet fullt av detta, kollar jag in den gamle journalisträven Arvid Lagercrantz serie på AxessTV "Socialdemokrater minns - epoken Göran Persson" och får se Björn Rosengren presenteras med alla fina titlar han bär och burit. Men inte ett ord om att han tvingades lämna ordförandeskapet i TCO efter att ha besökt porrklubben Tabu. Rosengren plockades senare upp av kamratbrodern Göran Persson och äreräddades tillbaka till makten genom näringsministerposten i 1998-års sosseregering. I dag är han senior advisor inom Stenbeckssfären.