torsdag 11 september 2008

PM Nilsson försvarar en föråldrad syn på arbete

Skillnaden mellan PM Nilsson och Lena K Samuelsson tycks - efter att ha sett honom fortsätta hålla ihop sig för att inte brisera i TV4:as morgonintervju med honom och Karin Olsson - vara att han inte kan planera och som Olsson så riktigt påpekar ställa krav på arbetsgivaren.
I stället för att se och fixa till sina egna och de omringliggande strukturella bristerna väljer han att skylla på jämställdheten. Så resonerar inte en man som tar jämställdheten på allvar. Han höjer i stället blicken från det individuella perspektivet och ser hur även strukturen - i det här fallet arbetsmarknaden - skapar oss som individer.

PM Nilsson klarar inte det Lena K Samuelsson fixar med bravur

Har precis sett matchen om män som gnäller över jämställdheten, där en jävligt förbannad - han höll sig krampaktigt till den jämställda retoriken, men den sammanbitna attityden avslöjade honom i TV-rutan - PM Nilsson nästan briserar av frustration - "över att inte kunna skriva briljanta böcker" - i SVT:s "Gomorron Sverige", medan Karin Olsson lugnt och metodiskt tog hem spelet, som jag tippade i min blogg i går.
Medan Niklas Ekdahl i gårdagens radiodebatt med samma Olsson (se bloggen: "Game, set och match..." från i går) vägrade stå för sina egna ord, väljer PM en annan strategi. I hans värld förlorar arbetsgivarna på att män är hemma med ungarna, eftersom det enligt hans manliga sätt att se saken inte går att kombinera ett toppjobb - i hans fall som chef för en ledarredaktion - med huvudansvar för barn hemma. Han snackar skit och ljuger när han säger att det inte finns någon som klarat motsvarande prestation.
För det finns en person och hon - SvD:s chefredaktör och småbarnsmamma Lena K Samuelsson - är inte bara chef för en redaktion utan chefen för det hele samt fullt ansvarig för hemmalivet. Mig veterligen finns det inga arbetsgivare som klagar på henne, snarare tvärtom, eftersom hon tagit SvD till höjder tidningen aldrig tidigare skådat samt tagit hem de flesta priser man kan få inom media. Alltså både tidningsdrottning och good enough mother.

Så tagga ner en smula herr Nilsson och som Olsson så riktigt påpekar: Sluta gnäll och gör nånting i stället, för att nynna i takt med Ola Magnells gamla hit om att ta i och vara positiv i stället.

onsdag 10 september 2008

Game, set och match till Olsson mot Ekdahl

Lyssna själva på "Studio Ett" i P1 om gnälliga män, så får ni höra. Karin Olsson påstår att Ekdahl är en sån och han har absolut nada att försvara sig med. Hon sopar mattan med karln, som inte ens står för vad han sagt.
Bådar gott för morgondagens soffmatcher i TV mellan Olsson och PM Nilsson. (se bloggen: "Äntligen är feminismen jag gillar tillbaka på Expressens ledarsida")

Fotbollen toppar på nyhetsplats när Uppdrag granskning borde göra det

En och halv timme efter att SVT sänt det mest angelägna journalistiska reportagen på länge - om självmordsiter på nätet och hur unga människor tar sitt liv pga dem, samtidigt som Google och de som hintar om hur man gör för att dö skiter i att de är är delaktiga till (själv)mord - sitter "grabbarna" på tidningsredaktionerna i det här landet och kollar på fotboll. Det ser så ut i alla fall om man tittar på de fyra största tidningarnas nätversioner.
Fotbollen äger, medan unga tar livet av sig. I kväll känns fenomenet parallella världar som ett understatement.
Hur klarade jag mig innan nätet fanns och jag bara var hänvisad till nyhetsredaktionernas nyhetsvärdering?

ps
Pär Ströms idiotförsvar av yttrandefriheten - för övrigt en gren som väldigt många liberaler hänger sig åt med frenetisk iver - firar nya triumfer. Han läser innantill ur nån FN-deklaration, som om det skulle frita honom från sin egna etiska bottenkänning. Pinsamt!

Äntligen är feminismen jag gillar tillbaka på Expressens ledarsida

Karin Olsson tycker i en ledare i dag att: "Männen borde sluta gnälla" och tar sina liberala - och jämställda (?!) - manliga tyckarkollegor, parhästarna PM Nilsson och Niklas Ekdal som exepmpel.
Det är lysande skrivet av Olsson och plötsligt framstår herrar Ekdal och Nilsson - i tyckarretoriken på DN:s och Expressens ledarsidor har de tu framstått som två jämställda män - som två som i själva verket lirar med damerna Zandén och Gyllenhammar.
Det är inte vidare sexigt med jämställdhet, gnäller tydligen Ekdal i en DN-intervju (har inte läst ännu) och PM Nilsson beklagar att inga genialiska manliga böcker blir skrivna längre eftersom snubbarna nu måste dra barnvagn. Man tar sig för pannan.

I morgon bitti blir det förhoppningsvis fajt i rutan när Olsson och PM Nilsson drabbar samman i TV-sofforna både hos SvT, 7.45 och TV4, 8.50. Det ska bli skoj att se hur Nilsson ska göra; fortsätta att hänga med Zandén/Gyllenhammar eller göra den beramade pudeln. Kanske lika bra han lånar Kjartans Slettermarks pudelkostym directly. Frågan är bara om Nittve lånar ut den, eftersom den ingår i en av de permanenta utställningarna på Moderna museet.
Jag hejar hur som helst på Olsson och tror hon kommer sopa banan med PM. 3 - 0 till Olsson på grund av dåligt försvarsspel: Öppet mål PM You bet!

ps
PM och Ekdal är ena riktiga bitterkukar 2.0 (se bloggen: "Strindberg: Århundradens största svenska bitterkuk" nedan).

Strindberg: Arhundradens största svenska bitterkuk...

... med hänvisning till att Helsingborgs stadsteater sätter upp "Fadren". Pjäsen som aldrig tycks bli inaktuell, om man ska tro svenska teaterskapare. Den här gången är det barnets perspektiv som står i förgrunden och hur dottern offras i spelat mellan föräldrarnas monumentala egon. Låter intressant, men detta eruptiva kvinnohat som Strindberg skrev sina könskrigsdramer utifrån, börjar trötta mig rejält. För att inte tala om teaterskapares romantiserade syn på det strindbergska hat, som i deras version förvandlas till ett vitalt (läs: virilt) språkbruk som ingen efter denne gigant (på kvinnohat, min anm) efter honom kunnat leva upp till.

Som jag ser det är det varken mer kvinnohat, bitterkukar eller bitterfittor för den delen, som vi behöver.

måndag 8 september 2008

Kollektivhus kontra isolerad kärnfamilj, nja

Sen i somras pratas det om familjen i media igen och i går drabbade kärnfamiljskramaren Marie Söderqvist, sen många år ivrig antifeministdebattör, samman med radiojournalisten och "Heliga familjen" producenten Johanna Langhorst, i SVT:s Agenda.

Jag tycker det är bra att man diskuterar ämnet efter alla års forskning som tyder på kärnfamiljen som en jämställdhetsfälla för kvinnor. Langhorst är bra på att lyfta fram dessa fakta, som Söderqvist, med en dåres envishet, ignorerar, för att i stället säga att familjen är den bästa anpassade samlevnadsform mänskligheten skådat. Hennes argument är så omtuggade att hon själv verkar lite däst i debatten. Det gamla bettet om att kvinnor har dubbel makt - både kan välja att stanna hemma med barn eller jobba - biter inte längre, eftersom verkligheten motsäger henne. När hon sen avslutar med att familjestressen kan avhjälpas genom en utökad tjänstesektor för hushållsnära tjänster och Langhorst flikar in, att det inte är någon lösning för henne för hon har inte råd, är det tveklöst så att Söderqvist inte tänkt en ny tanke i familjefrågan sen många år tillbaka. Och trots att Söderqvist går på i ett evigt repeat blir hon ständigt inbjuden till media, som familjens försvarare numero uno. Är hon så ensam om sina uppfattningar månne?

Tyvärr är det lika skralt på feministsidan, som Langhorst representerar, när hon som svar på frågan från programledaren om hur man ska leva i stället för i kärnfamilj svarar; i kollektivhus, som alternativ. Ja visst, inte mig emot, men som svar på den i och för sig omfattande frågan om andra mer jämställda former för samlevnad mellan barn och vuxna känns kollektivhus som en piss i Missisippi. Det går an att klaga - och med all rätt - på kärnfamiljen 2.0, men för att det ska bli riktigt klös i familjedebatten krävs det mycket mer tankekraft - realpolitiska visioner - bakom den feministiska hållningen, som i slutändan blir lika slapp som de som kommer från kärnfamiljskramarnas håll.