fredag 25 april 2008

Norén igen... vem bryr sig annat än om skvallret...

Troligtvis de som har med Norén att göra, men i övrigt; Säkert kulturnissar som jag och andra mer eller mindre insnärjda i eller intresserade av den svenska kulturankdammen, men i övrigt; nobody. Och med all rätt skulle jag tro. Själv suktar jag naturligtvis, som den gam jag är efter skitsnacket och skvallret, samtidigt som jag inser att detta läser jag bata för att det erbjuder skit och inget annat än skit. Om kvinnor Knutsson och Beckman och mannen Malmberg vaskar guld i gruset må så vara. För mig är Norén långt ifrån Gud och jag är enbart intresserad av vad hans eventuella skitsnack emanerar i en framtida kultursituation i Sverige framgent. Billigt och lågt, ja, visst, men i övrigt ger jag inte Norén några poäng på min egen kulturgärningsskala.

Norén igen... allvarligt talat vem skulle vara intresserad

Norens koketta piruetter

Lars Noréns "En dramatikers dagbok" är dagens top ten i media. Ok, gubben snackar skit om sina kollegor och ska komma runt det med att sitta i SVT:s "Babel" och säga att det som oroar honom mest är att han sårar någon. Det är patetik och väldigt få i det här landet skulle komma undan med det utom Norén och några få till. Ulrika Knutsson i P1:s "Studio Ett" och Carl-Johan Malmberg i SvD, båda i dag och Eva Beckman i SVT:s "Godmorgon Sverige" i går gav mannen carte blanche, medan Expressen och DN tyckte Norén skrivit skit även om de inte sa det rent ut.
Själv har jag avskrivit Norén som stor dramatiker sen han övergav de borgerliga dramerna, som var lysande, men i samma stund som Norén skulle bli samtidsdramatiker och tala om existensen utanför östermalmsvåningen blev han iskall, dvs stendöd för mig och utan att ha läst ett ord ur "dagboken" räcker det med det jag hört för att förstå att snubben inte rört sig en tum utanför den begränsade radie av borgerlighet som han så exakt och lysande fångade in i sina dramer innan han skulle bli "samhällsdebatterande". I sina senare dramer (utanför borgerligheten) har han inte en susning när det gäller vare sig existensen eller hedervärd analys. Han saknar helt enkelt intellektuell skärpa, på samma sätt som hans kritik av en människa genom att anmärka på hans vikt (enligt kommentarer om dagboken) rör sig på en naiv nivå. Vadå fet? För vem och i vilket hänseende är det avgörande i "domen" över en annan människa.

Trots Noréns plumpa påhopp tycks ingen i dag utpeka honom som mer eller mindre sinnessjuk, vilket var ett epitet som fjolårets sk skandalförfattare Maja Lundgren (för att hon liksom Lars Norén namngav och kastade skit på en rad kulturpersonligheter) råkade ut för. Återstår att se om Maria Schottenius bland andra som var såna ivriga belackare av Lundgren, med samma iver kommer att hoppa på Norén. Skulle inte tro det! Karln är ju gud bevars en kulturinstitution, som man visserligen kan kritisera, men icke utpeka som ett psyko: Det kriteriet är tydligen fortfarande enbart vikt åt människor av kvinnligt kön.