onsdag 27 juni 2007

Stephen Frears, ett brittiskt filmgeni

I går visades Stephen Frears "The Deal" i SVT1, med anledningen av brittiska labours tronskifte. Frears har med den och spelfilmen "The Queen" om den nuvarande brittiska drottningen utvecklat dokudramat på ett genialiskt sätt och samtidigt höjt temperaturen på ett övrigt svalt politikerintresse i den gamla världen. Om man ser de två filmerna i svit får man en tydlig bild av hur medelklassen börjar ta över den politiska agendan och dess retorik i Västeuropa i mitten av 90-talet, som för Sveriges del i det senaste valet utnämnde moderaterna till "det nya arbetarpartiet". När Tony Blair med sin slicka och mediemedvetna politik levererade en jordskredsseger för Labour 1997 så var bollen i rullning för den europeiska Blaireffekten som vi så tydligt känt av i Sverige.

Allt det där förstår man mycket bättre och genom smygtittar bakom den politiska fasaden i Frears filmer, där vi i "The Deal" även får känna på Gordon Brown, som i veckan tagit över efter Blair. Ska man tro filmversionen av verkligheten så stundar en ny tid för England. Frågan är om den kommer att påverka övriga Europa lika mycket som Blair gjort de senaste tio åren.

Samtidigt med Blair i Storbritanien, regerade Göran Persson - klart påverkad av sin engelske partibroder - och av det stora intresset av Eric Fictelius SVT-dokumentären "Ordförande Persson" tidigare i år att döma, är jag övertygad om att en eller två svenska spelfilmer i den frearska dokudramagenrer skulle erövra den svenska biotoppen. Frågan är vem eller vilka som skulle skriva manus och vem som skulle regissera historien. Klas Östergren och Björn Runge kanske.

Inga kommentarer: