tisdag 1 april 2008

Jag tror inte längre på bojkott av OS

Det är så typiskt västerländskt att hota världen omkring och sätta sig själv som föredöme att jag i min svenska verklighet vägrade se att situationerna varierar på det här klotet och att en bojkott av OS knappast är till godo för kineserna. Enligt poeten Li Li i P1:s "Tankar för dagen" i dag har hans kinesiske far inte en susning om att några västerlänningar vill bojkotta OS. Farsan ville bara likt så många andra delta i folkfesten via TV och önskade sig inget högre än att leva till september, men dog tyvärr innan.
Viljan till förändring måste komma inifrån landet själv - underifrån - genom de breda folkmassor som i dag brottas mot fattigdom i ett diktatoriskt land. Göran Greider ("Obs", P1, 080331) tror att den rörelsen är på gång efter att ha läst nyutkommen kinesisk poesi och låt oss hoppas det, för kinesernas skull. Han påpekade dessutom att Kina i dag befinner sig på det stadium som Europa gjorde på 1800-talet i industrialismens gryning. Om det nu är så, om vi utgår från att det ligger nåt i det Greider säger, så är det ju inte rimligt att pracka på kineserna ett system som har utvecklats från industrialism in i ett nytt paradigm. Då är det ju faktiskt bättre, tror jag, bättre att åka dit och festa tillsammans och se om den där tesen om att sporten förenar funkar. Åtminstone är det progressivare än att stanna hemma och kräva det orimliga i dagsläget, om man ser det ur ett kinesiskt folkligt perspektiv, för hur ska man kunna få med det kinesiska folket på demokrati-, och mänskliga rättigheter tåget om de inte i nuläget har en susning om något annat än den situation de själva befinner sig i.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Toner, I hope you enjoy. The address is http://toner-brasil.blogspot.com. A hug.