onsdag 9 januari 2008

Le Nouvel Observateurs sexistiska hyllning till Simone de Beauvoir

I dag skulle den franska författaren och filosofen Simone de Beauvoir fyllt 100 år. Till skillnad från sin livskamrat Jean-Paul Sartre lever Beauvoirs filosofi i allra högsta grad fortfarande. "Det andra könet" är fortfarande feminismens viktigaste verk och när feministiska filosofer i dag läser henne i sin egen rätt - och inte som en epigon till Sartre - visar den sig vara skilja sig en hel del från hans existentialism.
Frankrike, som alltid har haft svårt för Simone de Beauvoir, fortsätter att häckla henne när de kan. Som en kommentar till hennes 100-årsdag väljer tidningen "Le Nouvel Observateur" att näcka henne på hela sin förstasida. Patriarkatet består och även om Beauvoir är mycket vacker i all sin nakenhet, skulle gubbslemmet aldrig kommit på samma idé när de firade Sartres 100-årsdag för några år sen.

ps
Efter att ha sett två av tre dramatiseringar av Sartre och Beauvoirs liv tillsammans är det typiskt att trots att det är hon som ska hyllas den här gången, så är det han som står i förgrunden.

Inga kommentarer: