måndag 16 juni 2008

En utomjordings perspektiv på SATC-kvinnorna

Utomjording!? För att jag - och det är helt sant - inte sett ett enda helt avsnitt av "Sex and the city" och fortfarande 10 år senare inte förstår varför jag skulle vilja göra det. Vilket inte betyder att jag inte dragits in i seriens brudiga syn på tillvaron, vilket formligen vänt upp och ner på delar av den sk feministiska debatten, där konsumtion omvandlats till maktfaktor i nyliberalernas sköna nya orwellska universum. Jo, jag tackar!

Har den gamla Bang-bruttan Karin Eder-Ekman (läs hennes välskrivna artikel i Aftonbladet om SATC) och co glömt Nina Björks lysande essä "Sireners sång. Tankar kring modernitet och kön" från 1999?
I den kan man säga att NB förutsåg hela den decennielånga SATC hypen (utan att ha en aning om den i skrivande stund) och när jag bläddrar i den i dag när vi under en längre tid inpregnerats med populärkulturella analyser av SATC-fenomenet, så kan det vara som en uppfriskande kallsup att läsa Björks kapitel "Damernas paradis" i nämnda bok, där romanen med samma namn av Émile Zola från 1893 beskriver varuhusen som det första moderna offentliga kvinnorummet.
Som en kommentar till hur 1800-talets medelklasskvinnor fick större möjligheter att "uttrycka vissa behov och lustar i motsättning till en traditionell patriarkal uppfattning om korrekt kvinnlighhet" ... innebar det samtidigt att "dessa frigörande faktorer innebar (...) nya begränsningar för kvinnorollen" skriver NB och hänvisar till Rita Felskis "The Gender of Modernity" i vilken står att läsa:
"Konsumtionskulturen utsatte kvinnan inte bara för erotiserande kvinnlighetsnormer, som uppmuntrade henne till ständig självkontroll utan den skapade också en kanal genom vilken olika former av begär ofta kunde förvandlas till en tvingande uppmaning att köpa ännu fler varor."
NB kommenterar det med: "Vi kan också tänka oss hur uppmaningen att ständigt köpa fler och fler varor i förlängningen medförde att kvinnan själv förvandlades till en vara. Genom varornas försköning av jaget blev även kvinnan en mer gångbar produkt på marknaden. Jaget och varan kom allt mer att flyta samman och till slut blir det hela en fråga om identitet via och genom varor."
Sug på den Eder-Ekman!

Inga kommentarer: