lördag 20 september 2008

Expressen och DN kampanjar för att fria läkarna i styckmordfallet

Nu kampanjar Expressen och DN för att få obducenten och allmänläkarna fria i det 24 år gamla styckmordet på Catrine da Costa.
Samtliga, från JK Göran Lambertz på DN debatt, 080918, till Per "Döden är en man" (patsinlaga för läkarnas sak) Lindeberg, Expressens debattsida, 080919 till Isobel Hadley-Kamptz, på dagens ledarsida i Expressen, hävdar att männen kan vara/är oskyldigt dömda: I domstol är de inte dömda för mordet på den prostituerade da Costa, men för styckningen må tilläggas.

Att läsa in sig på da Costa-fallet har hittills inneburit att man hamnat i än det ena än det andra lägret, dvs antingen är man övertygad om läkarnas skuld eller så hävdar man bestämt att det är århundradets (1900-talets) svenska värsta justitiemord på två oskyldiga män. Var man hamnar beror på hur man tolkar det hela och vilka vittnesuppgifter respektive expertutlåtanden man dissar eller hissar. Rättstillämpning är ingen objektiv praktik, även om många av rättens utövare vill göra det gällande.
Att som Hadley-Kamptz rycka ut ett fåtal enskildheter - med syfte att peka på läkarnas oskuld - och inte sätta in dem i sitt sammanhang eller redovisa helheten borgar inte för någon trovärdighet. Dessutom riktar hon historielöst sin kritik mot polisutredningen och glömmer att då, 1984 var incest tabu (talades aldrig om offentligt, till skillnad från i dag när det inte går en dag utan att det är pedovarning i media)och sexet rörde sig inte i det universum som Hadley-Kamptz i sin sexliberala hjärna kallar "mjukporr" och "splatterklassiker". Själv kallar jag det sadism och nekrofili, även om H-K raljerar och säkert tycker jag är out of time.

H-K, som efter att i tonåren läst Hanna Olssons bok "Catrine och rättvisan" om fallet, säger sig nu, på äldre dar ha insett att hon hade fel när hon trodde att läkarna var skyldiga och att det är "otroligt sorgligt" att inte fler vill erkänna det. För mig är det otroligt sorgligt att en tonåring som tog till sig en bok, som visade hur klass (medel- överklass) och kön (män) bestämmer rättvisenormen, är så blind för just detta faktum i da Costa fallet. Klädsamt vore även om H-K läste på lite mer om fallet och framför allt överlåter åt rättssystemet att fria eller fälla.

Se även blogginlägget: "JK:s perspektiv på rättssäkerhet gynnar män", 080918.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Att påstå att DN och Expressen "kampanjar" är rätt magstarkt; i Expressens fall handlar det om en debattartikel och en ledarartikel, båda föranledda av den ursprungliga debattartikeln i DN. Denna var en allmänt hållen artikel av JK om bristande rättssäkerhet, där da Costa-fallet nämndes i förbifarten. DN har tvärtom tidigare, genom sin kulturredaktion och i synnerhet Ulrika Kärnborg, varit det gammelmedium som hårdast drivit häxkampanjen mot de båda läkarna.

Hur förklarar du att båda läkarna själva varit tvungna att ligga på och kräva att få sina fingeravtryck respektive DNA-profiler jämförda med den tekniska bevisningen i fallet - så agerar väl inte två skyldiga män?

Monika Wehlin sa...

Om du är samma "anonym" som kommenterat mitt tidigare inlägg om da Costafallet, så är jag inte intresserad av att hamna i antingen det ena eller andra lägret, dvs om läkarna är skyldiga respektive oskyldiga. Den frågan överlåter jag med varm hand åt rättsväsendet att avgöra. Men jag tar mig rätten att analysera fenomenet rättssäkerhet och ha synpunkter på vad det är i gängse mening och peka på att den syn som Lambertz representerar utgår från vissa förgivet tagna antaganden, som jag ifrågasätter.
Jag vill peka på att det svart-vita perspektiv på fallet, som förekommer i debatten, är grunden för den rättsskandal som båda lägren är överens om, även om de skiljer sig åt när det gäller varför?
Kort och gott; jag är lika intresserad av rättssäkerhet som Lambertz, men då inte bara för den oskyldigt dömde utan likväl för brottsoffret. På den punkten är jag framförallt inriktad på - ifrågasätter - definitionen av begreppet rättssäkerhet och dess praktiska tillämpning, som en följd av dess nuvarande tolkning.
En mer rättsfilosofisk diskussion, om du så vill.

Anonym sa...

Det viktigaste måste väl ändå vara offret? Stor skandal att inte polisen använder den tekniska bevisningen för att få fast mördaren. Snacka om klassamhälle! Det finns tydligen inget intresse av att få fast Catrines mördare.