lördag 11 oktober 2008

Jenny Beltran, Jesús Alcalà och patriarkaljuridik

Hovrättsdomen mot Tito Beltran på 2,5 år för utnyttjande av underårig, våldtäkt och övergrepp i rättssak följs av en osmaklig presskonferens (se webbTV-inslag på Expressen.se) där Beltrans hustru, Jenny gör en snyftare och utnyttjar de egna barnen, som inte får pussa pappa godnatt, för att plocka poäng hos TV-tittarna. Att mediahistorien i själva verket handlar om den dom, som bl a visar att Tito Beltran utnyttjat ett annat barn sexuellt gör att media, när det väljer att publicera fru Beltrans syn på saken, rent manipulativ.
Att Jenny Beltran dessutom pekar på att hela historien är en rättsskandal och att hon inte längre litar på det svenska rättsväsendet hör till saken och i det fallet blir hon och hennes man Tito Beltran återigen livligt påhejade av den tidigare bedrägeridömde juristen och journalisten Jesús Alcàla.

I sitt andra debattinlägg på Newsmill, den här gången efter hovrättens dom mot Beltran, visar Alcàla med all önskvärd tydlighet upp en rättssyn som han delar med många andra, som starkt ifrågasätter juridiken som ett uttryck för en processinriktad verksamhet som förändras i takt med samhälleliga värderingar. I Alcàlas värld tycks juridikens vara en oomkullrunkelig objektiv praktik utanför tidens och ideologiers påverkan. Med en sån juridiksyn kan i stort sett sexualbrott aldrig bevisas, då de oftast sker utan insyn och därmed saknar den bevisföring, som han och hans gelikar kräver för att dom ska falla.

För mig är Alcàlas uppfattning ett solklart bevis på en patriarkal syn på rättvisa i fråga om sexualbrott, då den till stor del går ut på att misstänkliggöra brottsoffret; i Tito Beltrans fall, det sexuellt utnyttjade barnet (eller snarare barnets morsa) och den våldtagna barnflickan (och de kändisar som valt att tro på henne). Att läsa Alcàlas senaste inlägg i Beltran-fallet ger en tydlig gestaltnig av detta och det utspelas alltid i samma misogyna scenario, vilket ständigt återupprepas från försvarssidan i liknande fall. Patriarkaljuridik av gammalt välbeprövat märke mao.

1 kommentar:

Monika Wehlin sa...

Tack för tipset Anna. Jag ska gå in och läsa och återkommer.