lördag 19 juli 2008

Firestone utmanar "Heliga familjen"

Amanda "Hey Dolly" Svensson är i dagens Sydsvenskan sur på Maria "Bitterfittan" Sveland för att hon i sin radioserie i P1 "Heliga familjen" bara tjatar om allt det där vi redan vet om ojämställdheten inom familjen, i stället för att ge visioner om hur livet utan kärnfamiljen skulle kunna vara. Och det ligger ju nåt i det. Feminismen går på tomgång och tar ännu ett varv runt den strukturella planen utan att lägga till nåt nytt. Svensson känner sig "uppgiven över den blodfattiga diskussionen", som hon till slut kokar ner till att hon inte ska tvätta sin killes kalsoner, vilket hon redan vet.
Samtidigt erkänner Svensson - ung och barnlös kvinna - att hon är slentrianmässigt familjefientlig eftersom alla bara vill prata om bebisar och livspussel (läs: Svelands programserie), i stället för att snacka polygami, kollektiv eller barnuppfostringsenheter. Svensson definierar sig som en ogift, fri själv som kan räddas från kärnfamiljen om hon bara lyckas se några alternativ till Svelands upprepande bitterfittegnäll på familjen.

Jag tror tyvärr inte att Svensson kan hoppas på några visioner från Svelands sida, även om programserien ännu inte är slut. Hon är alldeles för upptagen av få kärnfamiljspusselbitarna att ligga på plats, även om hon vill att männen ska lägga fler bitar än hittills.
Hellre då - än att fortsätta lyssna på radio och riskera bli ännu en bitterfitta - läsa rödstrumpans grundare Shulamith Firestones "Dialectic of Sex", en riktig amerikansk radikalfeminist från 60-talets andra feministiska våg, som politiserade kvinnans villkor. 1970 slog hennes bok ner som en bomb. I den pekar hon på att patriarkatet tvingar genom biologi på kvinnor bristande jämställdhet med män. Kvinnors biologi, dvs graviditet, förlossning och senare barnuppfostran, ger fysiska, sociala och psykologiska nackdelar. För att kvinnor ska undkomma den biologiska underordningen förespråkar Firestone användandet av cybernetics, dvs mänsklig fortplantning i laboratorier och statligt stöd för barnuppfostran.
Barnafödandet är för dem som gillar att skita pumpor, som hon sa och hennes syn på graviditeten var att den var rent barbari.
Firestone förutspådde för övrigt utvecklingen med provrörsbefruktning samt att det skulle bli möjligt att bestämma fostrets kön.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Feminismen är på väg att dö ut iallafall. På senaste tiden har jag läst kritiker som sågat feminismen som förklaringsmodell för mäns våld mot kvinnor, hedersvåld och inte minst stympning av kvinnors underliv i bl.a Afrika. Inget av dessa områden kan förklaras med patriarkat etc. Sorry redheads!

Monika Wehlin sa...

Feminismen är död, säger du Fredrik. Ja, precis som livet i övrigt förutsätter den döden, för att återuppstå i en ny form. Läs och lär av historien. Så länge det finns kvinnor kommer det att finnas feminister. I promise!