tisdag 15 juli 2008

Äntligen har feminismen vaknat till liv igen

Nu rullar den in, den senaste feministdebatten som vi som älskar att diskutera patriarkatets olika uttryck väntat på ända sen Nina Björk 2005 pratade om att hon fick ont i magen när hon lämnade sina ungar på dagis och därmed startade en eldfängd dagisdebatt, som jag själv medverkade i både på Expressens debattsida och SvD:s Brännpunkt.
Tre år senare är det dags att diskutera ojämställdheten inom familjen igen. Kombatanterna är utbytta; den här gången är det Maria "Bitterfittan" Svelands serie "Heliga familjen" i P1, som fått supermorsan och sexrådgivaren Katerina Janouch och Fittstimsjournalisten Belinda Olsson att slå bakut:
Vadå..., skriver Olsson på sin blogg, ...Sveland är ju gift själv, skilj dig då om det är så hemskt att var gift. Gnäll..., säger Januch i P1 morgon i dag,... det är upp till varje enskild kvinna att fixa jämställdheten hemma.
Båda dessa "Svelandhatare" kallar sig feminister, men vägrar se att de förhatliga strukturerna har något med deras individuella liv att göra. I liberalfrejdig anda tycker de att det är upp till var och en av kvinnokön att fixa jämställdheten hemmavid.
Där går skiljelinjerna mellan höger och vänster..., mumlar Sveland i radion när Janouch är i gång som värst och frågar vad Janouch är så rädd för att diskutera.
Men hon är inte rädd, tycker bara att det är så trist med bitterhet och angrepp, bättre då att vara positiv (glad, villig och hjälpsam).
Typsik härskarteknik, härsknar Sveland i bakgrunden.

Nu är det bara att resa sig upp i startblocken: Den nya feminstdebatten har börjat. Det är kul, men utan att dra in männen, kommer den som vanligt bara att landa i en framtida antologi över det begynnande 2000-talets genusfrågor.

Inga kommentarer: