tisdag 23 september 2008

Naivt hyllande av bloggosfären i "Nya vågen"

Martin Jönsson och Isobel Hadley-Kamptz är så blinda i sin kärlek till bloggarna på gammelmedias bekostnad, att de missar hela poängen med att Carl Bildt vann över Rapport, som H-K påpekar i sin debattartikel på Newsmill.
I "Medierna" i P1 i helgen sa professor Wilhelm Agrell att om det är FRA eller någon annan samhällsinstitution som samarbetar med diktaturer - vilket Bildt trots allt ändå sa att Sverige gjorde i Rapports FRA-inslag - spelar för medborgaren ingen egentlig roll. Alltså satt Rapport på ett scoop - vilket Rapport-chefen Morgan Olofsson visste - som Bildt eventuellt genom sin blogg riktade uppmärksamheten bort från, genom att skjuta in sig på FRA-detaljen i Rapportinslaget.
Bildt satte via sin blogg "Alla dessa dagar" igång en dementimaskin - ett uttryck som Jan Guillou myntat - och Rapport tvingades be Bildt om ursäkt, på ett liknande sätt som DN fick göra i Geijeraffären, för att en detalj i en förövrigt korrekt nyhetsförmedling var fel.
Jönsson och H-K diskuterar i P1:s "Nya Vågen i dag Bildts seger och tycker den är bra, för att bloggosfären är så himla bra. Den mer balanserade bloggosfärdebattören Göran Sommardal försöker få ett ord med i laget och säger att Bildthistorien får fel fokus genom att i stället för nyhetsinnehållet diskutera hur Rapport gjorde. Jönsson och H-K däremot ser inte Bildts bloggande efter Rapportinslaget som ett utslag av dementimaskinens härjningar. De är så berusade av bloggarnas möjlighet att förändra, påverka och avslöja gammelmedias tvivelaktiga journalistik att de inte bryr sig om att lika kritiskt granska bloggarnas agenda.

Inga kommentarer: