måndag 20 oktober 2008

Papa Dee gate: Tjänstefel om åklagaren inte överklagar

Jag måste erkänna att jag blev jävligt förvånad över domen mot Papa Dee, trots att jag läst så många domar i mål som gäller våld mot kvinnor och genom dem sett rättsväsendets allmänna och väldokumenterad misogyna inställning.
Åklagare Elisabeth Kindblom, expert på våld mot kvinnor, kommer for sure att gå vidare till hovrätten, efter skämtdomen mot Papa Dee. Allt annat vore grovt tjänstefel:

1. För att hon sägs vara expert på den här typen av brott och ser då rakt igenom paret Papa Dees lögner, vilka följer typmodellen till punkt och pricka (se mina tidigare blogginlägg från förra veckan) för hur gärningsmannen och offret uppträder i såna här fall. Dessutom var ju båda så packade vid tillfället att man inte kan lägga någon vikt vid deras sk minnesbilder, som dessutom ändrats under processens gång.

2. För att rättens ordförande Göran Nilsson och nämndeman Louise Kristensson är skiljaktiga (dvs två ville fälla Papa Dee för misshandeln i hemmet på Bellmansgatan, medan två ville fria och då går rätten på den lindrigaste varianten). I hovrätten sitter bara jurister så oddsen att Papa Dee hamnar i fängelse om domen överklagas är goda.

3. För att sju vittnen sett Papa Dee misshandla sin fru.

4. För att en fd flickvän vittnat om att hon under 10 års tid blev misshandlad av Papa Dee.

5. För att "Papa Dee-läkarens" bedömning som är att Andrea kan ha slagit sig själv i huvudet med blockljuset inte är trovärdig, medan åklagarsidans läkares bedömning är det.

Inga kommentarer: