måndag 19 mars 2007

Rasism bakom moderat förslag för att stoppa våld mot kvinnor

När Ulf Kristersson, (m), socialborgarråd i Stockholm i dag (SvD, Brännpunkt) går ut och talar om våld mot kvinnor, då blir det en "saga" om vi och dom, dvs att våldet mot kvinnor i huvudsak är ett invandrarproblem och hedersvåldsrelaterat.
Men för att krydda sin framställning tar han brottstatistiken till hjälp som visar på 5 100 till 6 400 fall av misshandel i nära relationer, bara i Stockholms stad under 2005.
Den siffran gör ingen skillnad på vi och dom, som Kristersson gör, och säger heller inget om att de som slår är "fulla, aggressiva och psykiskt labila män" som han hänvisar till.

Våld mot kvinnor sker worldwide och handlar inte främst om att vissa kulturer är mer tillåtande än andra när det gäller att puckla på kvinnor. Våld-makt-sexualitet är tre faktorer som skapar maskulinitet i alla världens länder och det gör det manligt att slå. Det finns hur många undersökningar som helst som de senaste 30 åren visar på ett sådant samband och att då, som Kristerssson, skylla på psykiskt instabilitet hos männen som slår är bara att hålla myten om fina och fula män levande. Att som han föreslår göra en kartläggning av hedersvåldet utan att koppla svenska mäns våld mot kvinnor till en sådan är faktiskt ren och skär rasism. Visst, det är olika uttryck för våld mot kvinnor, men det är lik förbannat våld mot "det andra könet".

Våld mot kvinnor är vanligt förekommande i krig. Inte för att kvinnor ingår i det beväpnade motståndet i någon större utsträckning, utan för att förnedra fienderna bland männen, visa att han inte har kontroll, dvs avsaknad av makt. En man som slår sin kvinna gör det av samma anledning, för att han känner att makten är i fara. Han vill statuera exempel, visa vem som bestämmer, vem som tar det han vill ha och slår sig till det han inte får. För honom är kvinnan inte en jämställd individ, utan bara ett objekt som finns till för att tillfredsställa hans olika behov. Hon är hans. Där råder ingen skillnad mellan svenska mäns våld mot kvinnor och det sk hedersrelaterade våldet, förutom att det i det senare fallet sker oförblomerat som en självklar rättighet. I Sverige har vi en officiell agenda som talar emot ett sånt manligt beteende, så männen skyller på att de har alkoholproblem eller mår psykiskt dåligt. Och Kristersson och många med honom går på det och blundar för att många män slår utan att vara vare sig fulla eller psykon. De slår för att de är män och för att en viss typ av manligheten ger dom rätt att göra det.

Inga kommentarer: