torsdag 22 mars 2007

Vad vill Mona Sahlin göra för ökad jämställdhet?

Om man ska tro att fler kvinnor på tunga poster inom politiken driver familjepolitiska frågor - faktum enligt Lena Wängnerud, docent i statskunskap vid Göteborg universitet - för att kunna kombinera arbetsliv och hemmaliv mer jämställt, så kan vi räkna med att (s) nu kommer att kräva att mamma och pappa delar på föräldraförsäkringen.
När Mona förra helgen blev partiets historiskt första partiledare återfinns många kvinnor på ledande positioner inom partiet: Britt Bohlin Olsson leder partiets riksdagsutskott, Marita Ulvskog är partisekreterare, Carin Jämtin toppar i Stockholm, LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin sitter i partiets verkställande utskott och Magdalena Streijffert är ordförande i studentförbundet. Dessutom är EU-kommissionären Margot Wallström partiets populäraste person. (SvD, 070318)

Om dessa kvinnor, som alla på olika sätt kämpat för jämställdheten nu inte börjar driva opinion mot vårdnadsbidrag, skatteavdrag för pigjobb och en jämställdhetsminister, som inte är feminist är den politiska backlashen för jämställdheten ett faktum. Ännu väntar jag på att Mona Sahlin ska berätta vad hon vill göra för att att kvinnor ska få samma möjligheter som män.

Inga kommentarer: