söndag 22 april 2007

Väskan, kakan och hemmafrun

Amerikanska Martha Stewart har gjort sig en förmögenhet på att hålla hemmafrunormen vid liv i USA. I sin glassiga TV-serie har hon putsat upp de gamla husmorstipsen - som alltid funnits om än i lite gråare variant i husmorstidningar som Hemmets Veckotidning, Hemmets Journal och Året Runt - och skapat en trend i linje med drösen av heminredningsprogam, som vi är överösta med även i Sverige.
Frågan är om det nu inte är dags för hemmafrutipsen, som redan om än i blygsamt format letat sig in i t ex Timells "Äntligen hemma" - där en äldre, mycket bestämd kvinna, lite hemmafrunannystilen, håller någon slags husgerådsskola i miniformat - att ta steget fullt ut och växa till egna programserier.

Enligt Josefin Ekman, frilansjournalist med bloggen "Dear Martha", där hon skriver brev till Martha Stewart handlar det om gamla tiders Hollywood-glamour kring köket, dvs den förskönande bilden av kvinnligt köksslavande.
Nähä, hemmafrusysslorna är lika avkopplande som yoga, menar Ekman. På vicken planet då undrar vi på planeten Jorden? Men den här bruden skämtar inte, hon hävdar på fullt allvar att hemarbetet är en medidativ hobby för karriärkvinnor och lyfter fram det det gamla kafferepet som något trevligt för kvinnor att sysselsätta sig med.

Den patriarkala 2000-tals kvinnans drömmar handlar tydligen om att köpa en dyr väska, proppa den med husmorstips och recept på sju sorters kakor från mammas och mormors tid och gå hem och ställa till ett kafferep i de nystylade köket tillsammans med andra kvinnor som tycker att de kopplar av i sin hemmafruroll.

(Källa: Expressen, 070422)

Inga kommentarer: