onsdag 16 maj 2007

Filmecensioner: Next, G, Freedom Writers, VG

På fredag har en filmen "Freedom Writers" premiär, som på ett vis kan ses som en positiv pendang till Gus van Sants "Elephant", som gick på biograferna 2003.
I "Elephant" - som är en suggestiv och särpräglad film - utspelade sig fiktionen under en dag för en skolmassaker i USA, närmare bestämt fick biopubliken följa de fem minutrarna innan de första skotten gick av, som totalt skulle döda 13 skolkamrater till de två mördarna. Delar av innehållet var hämtat från de verkliga skolskjutningarna vid Columbine High School 1999. Filmen fick guldpalmen för bästa film i Cannes 2004.
I morgon visar SVT1, kl. 22.00, den franska dokumentären "Mördarna på Columbine". Den kommer att peka på att mördarna hade förberett sig väl och dokumenterat allt på video. Det visar sig att massakern i Denver har slående likheter med den senaste skolmassakern i USA, som nyligen skedde vid Viginia High Tech, där 32 personer sköts till döds.

Det tycks som att "skolbomberna" tickar på många håll i det stora landet i väst, utan att samhället omkring tycks kunna sätta stopp. I filmen "Freedom Writers", based on a true story, som det brukar heta när verkligheten skrivit manus, visar det sig att en enda person, i det här fallet den nybakade 24-åriga lärarinnan Erin Gruwell, lyckats göra skillnad för många ungar sprängfyllda av hat. Genom att ungarna fick skriva om sina liv, fann hon en pedagogisk form, som sedan 1997 stöttar dropouts i plugget över hela USA.
Efter den senaste massakern i Virginia fick vi veta att massmördaren, Cho Seung-Hui under en längre tid skrivit fruktansvärt våldsamma historier i skolan, utan att någon på allvar tog de varningssignalerna på allvar. Jag kan inte låta bli att tänka på om en Erin Gruwell på plats vid Virginia HT hade gjort skillnad. Om man tittar på övriga lärarkollegiet i filmen, så är lärare i allmänhet inte mycket att hoppas på.
Hur som helst är filmen värd att se och är tydlig i sitt budskap att du och jag kan göra verklig skillnad på riktigt. Om vi vill, vill säga.

I sammanhanget bleknar thrillern "Next" till en dussinhistoria, som vi redan sett alldeles för många av. Visst, Nicolas Cage är en bra skådis och historien är välproducerad, men ska du se en film den här veckan, så är valet enkelt.

Läs mina filmrecensioner på nättidningen Sourze.: www.sourze.se.

Inga kommentarer: