tisdag 15 maj 2007

Herrklubbar stänger ute kvinnor för maktens skull

För några år sen sände Sveriges Radios dokumentärredaktion konstnären Fia-Stina Sandlunds dokumentär "Konstnärsklubben - en enda stor familj". Den gav en häpnadsväckande inblick i en av konstens maktsfärer, som sedan starten i slutet av 1800-talet, om jag minns rätt, har stängt ute kvinnor. När gubbarna själv får berätta handlar det om en oskyldig sällskapslek och små middagsbjudningnar, där det kan vara skönt att män emellan få koppla av från spelet mellan könen en liten stund. Att det skulle handla om kvinnoförakt och maktspel förnekar de inblandade bestämt: nej vet du vad och gud förbjude, vi ääälskar kvinnor, men...
Gubbsen blir hälften av svenska befolkningen det svaret skyldigt och hur kommer det sig att ett samhälle som faktiskt officiellt säger sig verka för jämställdhet kan tillåta slikt.
Frågan dyker upp efter att herrklubben "Sällskapet" - finns ingående beskrivet i Annette Kullenbergs bok "Överklassen i Sverige", 1974, senast i nyutgåva i pocket 2004 - dyker upp i spalterna. Förutom Mats Bergstrand, debattredaktör på DN Debatt är tydligen arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin med i gänget som inte vill ha med kvinnor att göra. I Expressen undrar man hur samhället skulle reagera om det visade sig att ett gäng bland maktens män bildade förening och sa att judar, homosexuella och svarta får inte vara med. Men nu är det ju bara kvinnor som utesluts och då kan man alltid dra det där med att allt är på skämt; "en värdefull studentikos tradition" - som om det skulle vara ok bland studenter - eller något "exotiskt".
Ja, ni hör ju själva hur jävla dumt det låter, men som sagt herrklubbarna och ordenssällskapen (som ju också utesluter "det andra könet") blomstrar utan att samhällets jämställdhetsivrare rycker ut och stoppar den flagranta önsdiskrimineringen. Och varför finns det inga undersökande journalister som fiskar upp medlemslistorna, så vi får veta vilka som maktspelar i de här slutna nätverken. För övrigt tycker jag att det är pinsamt att DN:s chefredaktör Torbjörn Larsson inte tar Bergstrand i örat och lyfter bort honom från debattsidorna, nu när vi vet hur det ligger till. Littorin däremot borde snarast göra avbön och lämna herrklubben om han ska ha någon trovärdighet kvar.

"För när män med makt umgås bakom stängda dörrar med andra mäktiga män är det aldrig bara en oskyldig fritidssysselsättning. Och det är inget exotiskt skämt att det råkar vara just kvinnor som inte får vara med." (Expressen)

Källor: Expressen, ledarstick, 070514, APA, blogg, 070101

Inga kommentarer: