fredag 26 oktober 2007

Moderatfeminism a lá Anders Borg

I P1:s "Studio Ett" intervjuades i går finansminister Anders Borg om sin feminism. Så länge den i frågan okunniga intervjuaren Monica Saarinen ensam stod för ifrågasättandet fick Borg hålla retoriskt hov.
Det var snack om feminism som frihetsrörelse, strukturer som verkar mot jämställdhet och vikten av genusteorier och genusforskning. Så långt lät ju allt bra, dvs i teorin.
I praktiken däremot är moderatfeminismen något helt annat. I stället för att se till att kvinnor får lika rätt till heltidsarbete som män cementerar moddarna och resten av alliansgänget kvinnan hemmavid. Det sker genom att sänka skatter i stället för att kvotera föräldraförsäkringen, uppmana kvinnor att öppna eget i pigbranschen och vägra kvinnor som jobbar deltid att få A-kassa (i stället för att jobba för rätten till heltid).
På punkt efter punkt slog Gudrun Schyman, som var inbjuden till programmet för att kommentera Borgs feminism, sönder Borgs feminism. Hon menar att samtliga förslag slår hårt mot kvinnor och att Borg mörkar - genom att se familjen som en enhet i stället för att se till kvinnor och mäns jämställdhet - att de förslag alliansen har, som han kallar feministiska, i själva verket är anti-feministiska.

Inga kommentarer: