fredag 2 november 2007

Schenströms tystnad tecken på manlig härskarteknik

Jag tror att Ulrica Schenström, som sägs hata manliga härskartekniker, i slutronden mot Reinfeldt la sig platt och lät sig nertystas av just en sådan teknik; nedtystning, förklädd i hundlik reinfeldtsk attityd. Efter att ha utövat den mot statssekreterare och mångåriga oumbärliga medarbetare går han ut på bästa sändningstid och säger - mellan raderna - att han blivit sviken av den han litade mest på. Den reinfeldtska strategin går ut på att vi ännu en gång likt myten ska skylla på en "svekfull kvinna", medan statsministerns ansvar för en medarbetare och hans lojalitet mot en kvinna som tydligen givit honom "liv" politiskt fejdar bort. Fram träder härskaren om än med en till synes undergiven och lågmäld persona (den trogna hundens).

(Under många år har han låtit Schenström agera "pansartaxen" för att hans sluga strategi att vända ut och in på arbetarretoriken och därmed förleda folket om att frågan om klassamhället inte längre existerar.)

Jag tycker det är jävligt kladdigt och äckligt när Reinfeldt med sina hundögon säger att Schenström inte längre har hans förtroende i samma stund som han säger att det är en stor tragedi för honom att han tvingar henne att gå. För allvarligt talat är det nån som tror att den time-out hon tog på kvällen efter det nattliga samtalet med statsministern blev en avgång på hennes initiativ några timmar senare? Näh, bakom de reinfeldtska hundögonen döljer sig en kallhamrad maktmänniska - även om han flera gånger i intervjuer hävdade motsatsen - som till slut bara tycker väldigt synd om sig själv. Att han efter ett telefonsamtal mitt i natten offrade den medarbetare som tycks givit honom allt för att han ska få stråla i offentlighetens ljus visar tydligt prov på den härskarteknik Schenström säger sig ogilla.

Nu väntar vi bara på att Schenström på riktigt ska våga ta upp kampen mot de manliga härskarteknikerna - såväl TV4 journalisten Anders Pihlblads (som också tvingats ta time-out under brottsutredning om bestickning)slajmiga metoder för att få information, som hennes tidigare chef, Reinfeldts flagranta offrande av henne - och bryta tystnaden kring vad som verkligen hände och hur hon ser på den saken. Hittills har vi bara hört herrarnas versioner och som bekant är "håller det inte i en rättegång". Innan Schenström sagt sitt är det omöjligt att säga något om rätt och fel i den här historien och så länge hon är tyst kan man bara hänvisa till att de förkättrade manliga härskarteknikerna fungerar utmärkt fortfarande. Året är 2007.

Inga kommentarer: