måndag 29 oktober 2007

En fri kvinnas bekännelser i SVT är "Det andra könet" för 2000-talet

SVT:s "Flying. Confessions of a free woman" (1:a delen av sex timslånga avsnitt i en dokumentärfilm om samtal med kvinnor i sjutton länder)är en filmisk "Det andra könet" för 2000-talet.
Precis som Simone de Beauvoir (1908-1986) var det först efter 30, som filmaren Jennifer Fox insåg att hon som kvinna inte hade samma livsvillkor som en man. För Foxs, född 1962, del innebar det att hon vände kameralinsen både mot sig själv och kvinnor runt om i världen och som sin feministiska syster 1949 beskrev i "Det andra könet" konstaterar Fox att världen ännu inte lett till den utopi om den fria kvinnan, som Beauvoir skriver fram i slutet av "Det andra könet". Kvinnors frihetskamp världen över har visserligen tagit steg framåt, men fortfarande "handlar allt om att kontrollera kvinnans sexualitet", enligt Fox.

Första avsnittet, som mest handlade om Fox eget sexliv, hade stor igenkänningsfaktor när det gäller gemensam kvinnoerfarenhet kring 40+. Nästa söndag och de fyra därefter följande söndagarna sitter jag definitivt bänkad framför TV:n 22.20.

Inga kommentarer: