tisdag 4 december 2007

Män som ogillar Doris Lessing och hennes kvinnliga erfarenheter

I P1:s "Biblioteket" har man, som på så många andra håll hakat upp sig på Svenska akademins motivering, där Doris Lessing utnämns till epiker av den kvinnliga erfarenheten. I dagens program har man bjudit in tre män - föläggare, översättare, författare och kritiker - för att höra vad de har att säga om den saken, efter att ha läst Lessing.
Per Gedin, Jan Ristarp och Fabian Kastner har väl egentligen inte mycket gott att säga om Lessing och Kastner tycker t om att hon är antifeministisk i "Den femte sanningen" som har lästs av kvinnor som en feministbibel. Samme Kastner tycker inte att det finns någon specifik kvinnlig erfarenhet och att Lessings bilder av män bär manshatets signum. De två andra männen är inte heller nöjda med gestaltningen av människorna i boken. Så där går det på under hela programmet och slutsatsen är att Lessing är en förlegad, traditionell författare, som egentligen inte har så mycket att säga oss i vår tid.

För det första har jag inte förstått kritiken av akademins motivering om att Lessing är en epiker av den kvinnliga erfarenheten. Feminister och andra påstår att ett sådant påstående i sig är antifeministiskt. Själv tycker jag att det är utmärkt att akademin poängterar just detta, för det är klart att det finns en kvinnlig erfarenhet som skiljer sig från mäns erfarenhet i allmänhet. Det vet varenda kotte som läst Simone de Beauvoir: Att vara kvinna betyder att befinna sig i en annan situation än om man är man. Svårare än så är det inte och det har inte ett vitten med särartsfeminist som Kastner försöker göra gällande i radioprogrammet.
Själv läser jag nu, för första gången "Den femte sanningen" och tycker att den är helt underbar och den som vill höra en annan syn på saken än det manliga perspektiv som man kunde ta del av i "Biblioteket" i dag, kan lyssna på "Obs!" i P1 förra vecken (tror det var tors sändning) där Ebba Witt Brattström beskriver hur just den bokens huvudperson Anna Wulf har varit hennes hemliga kompis sen 60-talet.

Det skulle vara intressant om "Biblioteket" lät tre kvinnor diskutera samma bok och sen jämföra upplevelserna. Jag är säker på att efter det skulle det inte längre råda något tvivel om att kvinnliga och manliga erfarenheter skiljer sig åt. Att hävda motsatsen är att vara slav under patriarkatets hegemoniska världsbild. Så det så!

Inga kommentarer: