måndag 3 december 2007

Ortmark vs Sahlin - Axess TV före SVT igen

Sen Lennart Persson lämnade SVT för AxessTV har SVT inte haft något debattprogram värt namnet. Finns det nån som kollar på "Argument"? Det är ett debattprogram helt utan nerv och känsla för vad temperaturen är som hetast just den här veckan i samhällskroppen. Jag fattar inte hur man kan låta Helena Wink och Linda Olofsson harva på vecka efter vecka i ett format som är totalt stendött. Själv gav jag upp för länge sen och kollar numera på Sveriges bästa programledare, Lennart Persson i AxessTV på söndagkvällarna i stället.
Den här veckan kan man göra ytterligare en jämförelse mellan de olika programbolagen och den här gången i form av en närstudie och tyvärr - eftersom jag diggar public service och tycker att de främsta krafterna ska finnas just där - vinner Axess igen.
Sen några veckor tillbaka kan man i SVT följa programledaren Fredrik Sahlins intervjuserie med några av Sveriges mest populära skådespelare i "Närbild". Förra veckan snackade han med Lena Endre. I går var hon gäst - i samma format - hos den gamle ringräven Åke Ortmark i hans intervjuserie "Ortmark möter" på AxessTV. Det var två mycket olika intervjuer, där den senare lodade djupare i människan Endre och talade om makt. Endre var engagerad och klev fram personligen och renderade Ortmark ett journalistiskt scoop, som vi säkert kommer att läsa i kvällstidningarna endera dan: Lena Endre vill bli ny Dramatenchef. Hon berättade att hon ville samla ihop ensemblen - Sveriges bästa skådespelare ska vara på Dramaten - som hon sen Inger Dahlbergs tid som chef tycker har tunnats ur och inte längre finns i huset på Nybroplan. Dessutom vill hon att Lars Norén självklart ska vara på Dramaten och inte flacka runt i Europa.
Det blev ett lysande möte mellan Ortmark och Endre, liksom varje kväll i Perssons regi sprakar av iver och engagemang att debattera. Medan Wink och Olofsson i "Argument", liksom Sahlin i "Närbild" känns odynamiska respektive ytliga.

Inga kommentarer: