söndag 27 januari 2008

Enad front bland riksdagskvinnor mot prostituiton

I torsdags debatterades fenomenet med den lyckliga horan i SVT. I anslutning till det gick moderaten Per Hagwall ut i SvD och kritiserade sexköpslagen, som han ansåg var en flopp. I går fick han svar, i samma tidning, av kvinnor från samtliga partier utom miljöpartiet: "Att köpa en annan människas kropp, oavsett om denne säger sig göra det frivilligt eller inte, kan aldrig vara acceptabelt i dagens Sverige."
Undertecknat av Desirée Pethrus Engström (kd), kristdemokraternas kvinnoförbund, Birgitta Ohlsson (fp), liberala kvinnor, Magdalena Andersson (m), Morderatkvinnor, Annika Qarlsson (c) centerkvinnorna, Nalin Pekgul (s), s-kvinnorna och Marianne Eriksson (v), kvinnopolitiska utskottet vänsterpartiet.
Isabella Lund, hora med egen blogg "Att arbeta som eskort" och som deltog i SVT:s "Debatt", har nu skrivit ett öppet brev till dessa riksdagskvinnor samt Maria Wetterstrand (mp)där hon kritiserar politiken för att vara radikalfeministisk och inte ta in kunskap och forskning från annat håll än det som vill förbjuda horeri. Själv känner hon sig som hora helt marginaliserad och får inte ge sin syn på saken, vilket är en sanning med modifikation, då hon debatterar livligt på sin blogg, har anhängare bland publicister och opinionsbildare samt faktiskt deltog i SVT, som sagt.
Lund vill inte, som riksdagskvinnorna, göra jämförelse mellan slaveri och horeri utan hävdar retoriskt att lagen kring prostitution reglerar köp och försäljning av sexuella tjänster, inte köp och försäljning av kroppar. Genom förskjutningen från kropp till tjänst har hon vridit sig ur slaveriperspektivet, som återfinns bland brutaldebattörerna för prostitution, vilka brukar jämföra lönearbete med prostitution. Lund påpekar samtidigt att det finns en stark moralisk opinion emot slaveri och att den moralen kommer att bestå oavsett vilka lagar vi har kring försäljning av sexuella tjänster. För oss som sätter likhetstecken mellan slaveri och prostitution är den reflektionen betryggande och ger ytterligare argument för att sexköpslagen är helt i linje med den mänskliga värdegrund som majoritetssamhället delar.

Inga kommentarer: