söndag 20 januari 2008

Trovärdig radiodokumentär om en horas vardag

Efter att ha klankat på debatthororna i min förra blogg, vill jag rekommendera en lysande osminkad dokumentär - "Under stjärnorna i Malmö" - om en horas vardag i P1 (lyssna på webben).
När Jessika Nettelbladt för några år sen porträtterade hemlösa träffade hon en ung prostituerad, som senare dog. Sen dess har hon sökt efter en annan ung hora, för att berätta hennes historia.
Det blev Mona (psedonym)och det är hennes historia radiolyssnarna får ta del av. Hon är tvåbarnsmor, dotter, syster, vän, musiker, heroinmissbrukare och hora. Uppväxt som fosterdotter i en välbeställd och bra familj gick allt snett när hon födde sitt andra barn och mannen drog. Hon blev deprimerad och började knarka. På den vägen är det. Hon är hemlös, båda barnen är fosterhemsplacerade och hon har fem torskar som får det att gå runt för henne. Hon är på väg att ge upp, orkar inte mer, vill dö. Till slut kommer hon in på den metadonbehandling hon köat för och där lämnar dokumentären henne. Brorsan har dött, 26 år gammal av missbruk och pappan har gått bort i cancer, men mamma finns där och de ses flera gånger i veckan. Jag hoppas hon klarar att sluta med knarket och får en ny chans.

Bakom de flesta hormaskerader och snack om lyckliga horor döljer sig ofta såna här historier. Inte en "lycklig hora" har fått mig att tro på motsatsen, att det är som vilket jobb som helst och att de själva valt att göra det de gör, vilket de ofta hävdar. För mig är det hyckleri av värsta slaget. Ok, jag kan förstå att man försvarar sin livssituation om man inte ser någon annan lösning, men det djupa självförakt och den destruktivitet följd som ett sånt livsval innebär för de allra flesta är svårt att ställa sig bakom.

1 kommentar:

Anonym sa...

I Stockholm har under senare år kostnaderna för att dölja den brist vi har på billiga integrerade hyresrätter skenat iväg kraftigt och kostar idag skattebetalarna minst en miljard per år. Men istället för att bygga bostäder där människor har råd att bo kvar, satsas enorma summor på olika former av sysselsättningsbaserade "uppfostringsboenden" för våra ”fattiga” kommuninvånare. Detta gäller nu allt som oftast människor som ännu inte hunnit utvecklat någon psykisk sjukdom eller missbruksproblem men ändå tvingas söka hjälp hos socialtjänsten. Om eller snarare när så socialen inte anser dessa människor vara berättigad deras hjälp vräks de och placeras i något av dessa ”uppfostringsboenden” som finns att tillgå, där bostadskarriären slutligen ska leda till ett eget hem igen. Dessa drivs av hör och häpna, socialtjänsten och andra välgörenhetsorganisationer. Hur detta tillvägagångssätt skulle kunna leda till att folk blir rikare för att senare ha råd med en liknande bostad de blev vräkta ifrån är svårt att förstå. Denna trappa består i botten av härbärgen eller jourboenden (hotell) med oförsvarligt höga priser, där en säng över natten kan kosta upp till 1400 kronor för kommunen. Det här är inget annat än diskriminering och en människovidrig syn på våra ”fattiga” medborgare. Förutom den människosyn som råder är detta även ur samhällsekonomiskt perspektiv oförsvarbart, då det skulle vara mycket, mycket billigare att med alla medel stödja och hjälpa människorna att behålla hemmet. De höga priserna försvaras med att de ska sätta press på kommunerna för att snabbt hjälpa folk vidare till nästa steg. Men vad händer när det ser ut som idag, då det inte finns något vidare att föra människorna till när det översta steget är nått? Jo, vi bygger ännu fler svindyra vidmakthållande ”hemlöshetsstegar” (”fattighus”) där det redan innan oåtkomliga trygga hemmet förflyttas ännu ett steg bortom horisonten. På detta vis skapar vi hemlösa människor som fastnar i olika trappor och snubblar fram och tillbaka på de allt högre trösklarna och samtidigt skapas jobb åt de förträffliga att problematisera våra hemlösa medborgare med olika diagnoser. När ska våra hemlösa medborgare få sitt trygga hem att bygga upp ett drägligt liv i?
Sverige är fantastiskt!

Rolf Nilsson
Föreningen Stockholms hemlösa
www.stockholmshemlosa.se