torsdag 28 februari 2008

Stil och Velvet bäst på journalistik

Bästa och intressantaste journalistiken görs i dag inom mode: Att lyssna på P1:s "Stil" eller se "Velvet" i SVT är nåt helt annat än att bläddra i dammiga gamla modemagasin. Visst, bilderna är ju till stor del grejen och de kan fortfarande illustrera en hel värld av stil, attityd och värderingar när de är som bäst, men det mesta reproducerande av gamla fastnitade ideal där kvinnan/objektet ofta bara är en förlängning av en väl inarbetad, ofta könskonserverande och ointressant stil.
"Stil" och "Velvet" rör sig bortom det och talar om mode - utforskar kläder som tecken - som t ex demokrati och identitet, eller lyfter fram modeskapare som de konstnärer de kan vara i bästa fall, eller som fantastiskt egensinniga personligheter, som man mår bra av att höra talas om.

Därför är det så kul att kolla in Andy Warhols på Moderna museet; alla TV-program för nån lokal-TV station från 70-talet, Factory diarys förutom allt annat han gjorde och inse att en snubbe kunde vara - och ofortfarande är - en sån motor för vad mode kan vara bortom men även genom, kläderna.

Inga kommentarer: