söndag 9 mars 2008

Danska horor tar strid mot förslag om sexköpslag

I samband med att danskarna börjar luta åt att införa en sexköpslag enligt svensk modell har nyligen en kampanj mot prostitution - där män går ut och säger varför de är emot - i det hittills sexliberala Danmark dragit igång. Hororna, som i Danmark kallar sig "sexarbetare", som i alla länder med en sexliberal hållning i prostitutionsfrågan, har inte tigit still, utan startat en organisation för sexarbetare och på deras hemsida gör ett gäng horor reklam för sig själva.
Häromdan hade de dessutom presskonferens för att lansera organisationen och media var på plats, så även den svenska prostitutionslobbaren "Isabella Lund". Skillnaden mellan Sverige och Danmark blir tydlig när man ser hur flera av de danska hororna ställer upp omaskerade och försvarar sin verksamhet. I Sverige har vi i dagsläget bara en hora - Rosihna Sambo - som är beredd att gå ut med sin rätta identitet i debatten, vilket gör att frågan mest debatteras i bloggosfären, men här desto livligare.

Jag kan inte påstå att jag ändrar min grundhållning i prostitutionsfrågan för att fler danska horor lämnat garderoben bakom sig och tagit striden för sina mänskliga rättigheter i offentligheten, men jag tar dem på allvar och jag inser att prostitutionen är ett fenomen, som bör diskuteras ur en rad olika perspektiv, t ex klassperspektivet inom horsvängen, där eskortbrudarna knappast upplever sin situation som traffickingoffren. Men så länge de sk lyxhororna gömmer sig och skyller anonymiteten på samhällets, tror jag inte att de kan räkna med, som de kräver, att det är samhället som ska ändra sin uppfattning om prostitutionen.
Jag har all förståelse för att det inte är lätt att vara hora under de omständigheter som tycks råda för en svensk hora, efter alla anonyma vittnesmål jag läst om som talar om förföljelse och bestraffningar av olika slag från samhällets sida, men om de inte kommer ut - lämnar anonymiteten - med sina berättelser och låter dem offentligt stå som motvikt till samhällets officiella syn på horor som offer, då kan de inte räkna med få ett bredare stöd.

För att återgå till det danska nuläget så har Institut för Mennskerettigheter försvarat sexköp med argumentet att en sexköpslag skadar de prostituerades rättigheter.
Som svar på det har Ritt Bjerregaard, Köpenhamns överborgmästare och tidigare EU-kommisionär i en krönika i Jyllansposten skrivit hon vill att Danmark inför en sexköpslag, enligt svensk modell för att:
90 procent av de danska prostituerade har varit utsatta för sexuella övergrepp som barn.
Enligt en internationell undersökning om prostitution:
Lider ca 70 procent av de prostituerade av posttraumatisk stress.
Hälften har varit utsatta för våldtäkt mer än 5 gånger i sitt liv som prostituerade.
Över 90 procent av de prostituerade skulle vilja sluta om de kunde.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vinlade och felaktiga undersökningar. Gå in på S.I.O.dk och titta.