söndag 9 mars 2008

"Sexkriget" inom feminismen fortsätter om Blogge Bloggelito får bestämma

Blogge Bloggelito, hane från Västergötland (väldigt ofta förekommande i bloggdebatten kring "den lyckliga horan") skriver i sin blogg 080308 om ett feministiskt "sexkrig", som i resten av den feministiska världen enligt honom pågick på 1980-talet. Lustigt! Trots att jag i över tio år aktivt varit engagerad och arbetat med feministiska frågor både inom akademin och journalistiskt har jag inte hört talas om det.
Men Blogge säger att det stod mellan den sexpositiva rörelsen (bejakar queer, porr och prostitution) inom feminismen och den sexnegativa motsvarigheten (bekämpar porr och prostitution). Jag har inte hört talas om någon av dessa rörelser, utan ser dem snarare som retoriska figurer för att föra fram en sexliberal agenda. För att fortsätta på Blogges historieskrivning - som inte är feministiskt allmänt vedertagen ska tilläggas - slutade "sexkriget" med seger för sexpositivisterna, i alla andra länder utom i Sverige där "sexkriget" fortsätter och kommer så att göra om han får bestämma.

Till saken hör att Blogge anser inte att den fd socialantropologen Don Kulick vid Stockholms universitet är queer, trots att han är redaktör för en antologi i ämnet, utan ser honom snarare som en förespråkare för den bredare sexpositivistiska rörelsen. Däremot hävdar han att Tiina Rosenberg, genusprofessor i Lund, tillhör den queera rörelsen. I sammanhanget kan tilläggas att han slänger sig med dessa begrepp utan att definiera vad de står för. Det skulle vara intressant att höra honom lägga ut texten om hur den sexpositivistiska agendan ser ut och hur queerrörelsen inordnas i densamma.

Inga kommentarer: