Det sköna nya sexköpsfria Norden
Allt tyder på att stora delar av Norden inom de närmaste åren kommer att bli sexköpsfritt område. Under våren tar norska stortinget beslut - majoriteten av partierna är eniga - om att införa en sexköpslag, enligt svensk modell.
Det innebär att de norska torskarna kommer att söka sig till Danmark, tror hororna där. Men det kanske blir högst temporärt då mycket talar för att även Danmark kommer att införa en sexköpslag, även om de danska hororna har en mycket starkare röst i offentligheten än sina norska och framförallt svenska horsystrar.
Kvinnor måste själva få avgöra om de vill sälja sin kropp eller inte, säger Birgitte Kofod Olsen på Institut för menneskerettigheter i Damark till tidningen Politiken och hänvisar till FN:s kvinnokonvention. I stället för sexköpslag, som enligt Kofod Olsen strider mot kvinnors rättigheter, tycker hon att staten ska koncentrera sig på sexslavhandeln, sk trafficking och den kriminalitet som rör prostitution. Hon argumentar därmed på ett liknande sätt som den finska riksdagen som 2006 stod inför att införa en sexköpslag som den i Sverige. Men regeringens förslag revs upp och nu förbjuds bara sexköp i anslutning till människohandel och koppleri.
Sen dess har Norge - var 2006 emot sexköpslag à la Sverige - ändrat sig och går nu med bred majoritet på den svenska linjen och inte som Eva Biaudet, riksdagsledamot och en av dem som i Finland hårdast drivit kravet på totalt sexköpsförbud, då befarade en öppning för att i praktiken legalisera prostitutionen som i Tyskland och Holland. Snarare ser det ut som att det är läge att även Finland omprövar sitt tidigare beslut och hänger med Norge och Danmark in i det sköna nya sexköpsfria Norden. För enligt Biaudet var en majoritet för sexköpslag i Finland i början av 2000-talet. Att det inte blev så kan bero på att de finska hororna var starka i den offentliga debatten och att argumenten för prostitution var vanliga i media. (Källa: Sveriges Radio, 060617)
Det är det vi ser nu i Danmark: Kampen mellan "de lyckliga hororna" och deras allierade och politiska partier och en rad andra organisationer, som vill se en dansk sexköpslag. Frågan är vilken sida som vinner i Danmark. Och det är här Sverige kommer in i bilden. Nu har svenska politiker och debattörer som ser sexköpslagen som en viktig del i en bredare kamp för jämställdhet mellan män och kvinnor ansvar att sprida den synen och backa upp danskarna som vill ha en sexköpslag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar