måndag 25 augusti 2008

Fd Bangredaktör i bräschen för biologism

Den gamla Fittstimsfeministen och Bangredaktören Karin Eder-Ekman - numera Newsmillsredaktör tillsammans med de gamla Expressen-parhästarna Leo Lagercrantz och PM Nilsson - får kritik i kommentarerna till Newsmill-bloggens senaste inlägg. Där skriver skådespelerskan Jessica Zandén och Cecilia "En spricka i kristallen" Gyllenhammar en biologistisk drapa under rubriken: "Jämställdheten kväver oss! Ge oss tillbaka den riktige mannen!"

Ja, så kan man ju också se på saken, även om jag inte hyser någon värme för det biologistiska spåret i feminismdebatten. Det är så 1800 och stänger in mer än öppnar upp mot vidare vyer när det gäller att bli man respektive kvinna.

Intressantare då att iaktta fenomenet Fittstimsfeminister 10 år senare. Hur feministiska är denna då hypade grupp av unga brudar i dag? Inte särskilt i allt fler individuella fall om du frågar mig. En efter en hypar sig in i nya tankeideal, mer eller mindre far away från feminismen, som 2008 mer ter sig som en gammal språngbräda för dessa tjejer, än verklig feministisk värdegrund. Jag säger bara, Belinda Olsson och Linda Skugge; på den tiden redaktörer för Fittstim, i dag egna företagsevangelister och mamahetsare (LS) och mediakrönikör med tyckarknappen på för det mesta (BO). Och sen en tid tillbaka är Karin Eder-Ekman en klar bubblare och hennes senaste inspel i kommentarsfältet till Zandén-Gyllenhammar inlägget gör att bubblorna tilltar.

För att ge lite bakgrund till min tveksamhet till Eder-Ekman feminismen grundar den sig på den utveckling som Bang genomgick de sista åren med henne vid rodret. Den queer riktning som där tog allt större plats har mer med en sexliberalism à la 70-talets avarter att göra, så jag kände ingen sorg för Bangs del när Eder-Ekman under visst ståhej lämnade tidningen för knappt ett år sen.
Eder-Ekman bemöter nu Klaras kritiska kommentar till Zandén-Gyllenhammar artikeln med den till synes mjuka (läs: opportunistiska) redaktörsrygg som hon redan visat att hon har i feministiska frågor med:

"... Att lyfta fram aktuell debatt och låta olika röster komma till tals är Newsmills grunduppgift. Vore djupt problematiskt om jag enkom publicerade texter där jag personligen håller me författaren i sak. Det är ett publicistiskt förhållningssätt som jag också tillämpade på Bang."

Men lik förbannat är det triumviratet Nilsson-Lagercrantz-Eder-Ekman som avgör vad som är aktuell debatt och var ribban ska ligga. Det ansvaret kommer hon/de inte undan, trots allt retoriskt snömos kring det publicistiska förhållningssättet, som alltid plockas fram när redaktörer lider brist på verkliga argument och vägrar ta kritiken på allvar.

Klara skriver:
"Karin, du har alltså tagit beslutet att vara delaktig i att publicera och vara utgivare av texter som ser - och drar slutsatsen - ÖMHET då en man slår en kvinna över munnen?"

Det ska bli intressant att se om Eder-Ekman tondövt tänker låta detta bli hennes sista ord i debatten kring artikeln och om Newsmill blir så fult och misogynt som Klara befarar i sin kommentar till Zandén-Gyllenhammar inlägget 080824.

Inga kommentarer: