måndag 25 augusti 2008

Svenskar älskar att hata blondiner...

...medan resten av världen älskar oss. Nåväl, det senare kanske var en smal överdrift, men det var åtminstone nån som sa "blondes have more fun" och släppte ut ballongen över världshaven en gång i tiden och även om Carolina Gynning färgat bort sin tidigare blonda kalufs av nån outgrundlig anledning, så är det Blondinbella och Linda Rosing - två hatade blondiner - som äger bloggvärlden.

Medan Blondinbella har tagit patent på förstaplaceringen bland de mest besökta proffsbloggarna sen urminnes tider har Linda Rosings blogg en andraplats bland de mest besökta privata bloggarna. Så pass anmärkningsvärt att t om Expressen, 080824 - en tidigare ivrig Rosing-mobbare, inte minst genom sin fd Rosing-hatar-ledare och namne, Linda Skugge i spetsen (watch out, nu kanske hon fortsätter mobba Rosing i SvD, sin nya tyckarplattform bland gammelmedia)- nu ställer sig upp och meddelar "Rosings revansch". Paradoxalt ordval eftersom revanschen i stor utsträckning vänder sig emot just det media, som nu visslar i det blå och låtsas som "vi har inte sagt nåt, vi var inte en av mobbarna" när drevet mot Rosing var som allra värst för några år sen.
Britta Svensson undrade berättigande i sin Expressen-krönika, 080822 "Varför hata Blondinbella?" och svarar själv att det handlar om avundsjuka och att brudar - tydligen särskilt blonda sådana - inte ska sticka upp och tro att det är nåt. Det ligger nog en del i det.
Själv har en argsint ståuppare - minns inte namnet längre - bland de yngre snubbarna, tejpat sig fast i mitt minne, när han i SVT:s Debatt nån gång under Stina Dabrowskis ledarskap i våras tuggade fradga över Blondinbella och öste skiten över henne i studion. Otäck scen! För att inte tala om alla ruttna kommentarer som öser skit över Rosing i hennes blogg, man skulle behöva en dörrvakt vid sin sida för mindre. Men å andra sidan var det ju sen hon dumpade honom som segertåget började.

När det gäller blondinhatet är det totaly könsblint. Jag vet inte vem som hatar blondiner mest, män eller kvinnor. Troligen är det jämt skägg. Men när det gäller anledningen till hatet är det nog mer könsrelaterat, där kvinnorna står för avundsjukan, medan männen mer kör patriarkatstilen och håller på underordningen, eller för att snacka Britta Svensson, trycker tillbaka blondiner som sticker upp och tror att de är nåt. Sist, men mest handlar det om S-E-X och i det fallet får vi skylla på/hylla (beroende på eget tycke om smak) den över världen på 60-70-talet mytomspunna svenska synden, som löpte som en eld över klotet, där, just det, en "villig" blondin sen dess hårdlanserats som ett pr-trick worldwide.


Så, i stället för allt svenskt hat som riktas mot de inhemska blondinerna, borde vi blondiner hyllas, likt OS-medaljörer, för att vi tagit hem guld till Sverige och spritt det över världen många gånger om, inte minst i turistsammanhang.

2 kommentarer:

Anonym sa...

håller med dig fullständigt. jag e kille o hatar verkligen inte blondiner.. Blondiner ju sveriges vykort. Något vackert som vi borde vara stolta över =) // modig

Unknown sa...

Har alltid funnits alla hårfärger och naturligt blonda sen bronsålder, järnålder, vikingatiden medeltiden och gamla greker och gamla eygypter färgade blonda! ��