söndag 24 augusti 2008

Ann Heberlein, Blondinbella och feministspöket Kielos

Ann Heberlein har naturligtvis rätt i sin kolumn i Sydsvenskan i fredags, när hon uppmanar läsarna att det är dags att hylla Blondinbella för att hon inte skäms över att hon utsattes för ett sexuellt övergrepp - ett italienskt gubbslem stack upp två fingrar i hennes underliv - när hon var på semester i Rimini tidigare i sommar.
Men att utifrån det ge sig på Katrine Kielos, som fått cred för sin bok "Våldtäkt och romantik" - sätta upp Kielos angelägna debattinlägg i hur kvinnor konstrueras till att bli våldtäktsbara som en slags motsättning till Blondinbellas skamlöshet inför det hon utsatts för - får mig att känna viss tvekan inför Heberleins uppsåt.
Är hon månne ute efter feministerna och tar till Blondinbella enbart som ett tillhygge i sin kamp mot de förra. Heberlein skriver:
"Hundratusentals unga tjejer läser Blondinbellas blogg varje vecka. Hennes öppenhet - hennes skamlöshet - har sannolikt påverkat just dessa unga tjejers sätt att betrakta sin rätt till sina kroppar mer än aldrig så många timmars feministisk undervisning i skolan."
Jag anar en undertext av kritik mot genusmedvetenheten som sprids på svenska lärosäten hos Heberlein, en kritik mot genusordningens förklaringsmodell till hur vi skapas till kvinnor och män i ett patriarkalt samhälle, som är så vanlig från höger där individen är alltings mått och mening. Men jag undrar om Blondinbella i ett samhälle (läs: det italienska), där traditionella könsmönster sitter hårdare en i det svenska, skulle känt samma skamlöshet och om Blondinbella utan den genusmedvetenhet som råder i Sverige tack vare all feministisk undervisning hade outat sin benägenhet. I Italien väckte hennes skamlöshet inget gehör hos polisen. Blondinbellas benägenhet viftades bort. I det läget åkte hon hem till Sverige och bloggade om skiten.
Förhoppningsvis påverkar hon de unga kvinnor som läser hennes blogg, får dem att tänka att de har rätt till sin egen kropp. Men en Blondinbella gör ingen sommar och fortfarande behöver unga tjejer se hur de uppfostras till att bli våldtäktsbara.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag ville bara säga att jag älskar din blogg!!

Monika Wehlin sa...

tack, tack!