torsdag 14 december 2006

Filippafeber i Mamasekten

Tidningen Mama goes politics. I senaste numret outar den som det borgerliga 1800-tals projekt, den så äppelkindat försöker hålla vid liv. Ja, jag talar projektet "happy family" och statsministerfru-mamman Filippa Reinfeldt. En våt dröm för alla kändismammor, som skickar henne sin senaste bok (läs: Katerina Janouch)som handlar om, just det, att vara MAMMA.
Det sägs att det råder Filippafeber i landet, möjligtvis i Mamasekten som härjar inom media. Många andra känner nog fairy tale varning för den här typen av mamma. Andra som författaren Cecilia von Krusenstjerna (Expressens debattsida 061108)tror att det handlar om att "kändismammorna dövar sitt samvete med pokaler", då Mama-mammorna varje år ger varandra pris på Caféet. Som om att vara mamma är ett event med tillhörande modeshow. Men så får man inte säga, usch och fy och man får inte heller säga att Filippa R. ägnar sig åt julporr när hon sträcker fram en plåt med mandelsnäckor i ett annat glansigt magasin. Nej, vet ni vad, rör inte min mammaroll, framstår det som en hotad Katerina Janouch känner, när hon likt Prussiluskan läxar upp Krusenstjerna i sitt svar i Mama-debatten. Pippi Krusenstjerna får minsann veta att hon ägnar sig åt "avundsjukt kackel" (Expressen, 061109) och tycker att Krusenstjerna ska applådera alla mammor som "både kan jobba, glittra och glamma".
De här Mama-morsorna är av en alldeles speciell sort. De skimrar med en speciell glans tack vare sina barn, som i en saga och den tycks handla om att den som har flest barn vinner - makten sitter i antalet barn - men man får inte vara med om man inte samtidigt har en karriär som gjort en till kändis att stolt visa upp. Men egentligen är det samma gamla vanliga hemmadiktator som historien alltid försökt att göra kvinnor till, bara det att Mama-kvinnorna putsat upp den med fina yrkestitlar. Förr var de borgerliga damer som Madame Bovary, som bakom fasaden av huskors närde helt andra fantasier. Nu hycklar de på och skyddar sig bakom arbete och glamor, fast alla vet att med den sortens press på sig kör man rakt in i väggen.
I Aftonbladet (061214) - som saxat ur Mama - framställs Filippa som husets drottning. Förutom bilden på omslaget, som får en att tänka på diktatorerna i gamla öst, som gärna poserade framför kameran med ett barn som de klappade på huvudet, med skillnaden att här är rollerna ombytta genom att dottern Ebba pussar mamma Filippa på kinden, medan hon strålande ler mot alla i verkligheten sönderstressade morsor. Tar man sig in i artikeln får man veta att: "När Filippa Reinfeldt, 39 vaknar får hon kaffe på sängen av statsministern. När han gått till jobbet skickar han sms - med pussar. -Jag är inte Fredriks hönsmamma, säger hon till tidningen Mama."
Tidningen Mama har sen den kom för några år sen copycatat Amelia Adamos tidningskoncept - som ju på sitt bisarra sätt försöker skapa kvinnor. För vad ska man annars säga om dessa kända supermorsor - för det duger inte att vara en vanlig konsumkassemamma från Midsommarkransen - som oavbrutet leende passerar på omslagen med sina barn som medaljer på outfiten eller strödda kring sig själva så att de framstår som modersgudinnor, mer än att med verkligheten har de inte mycket att göra.

Inga kommentarer: