lördag 16 december 2006

Anna Sjödin - en folkhemsprinsessa

I dag skriver Anna Sjödin ett avskedsbrev till sina SSU vänner (DN Debatt), som samtidigt är ett politiskt manifest. Det är så vackert så man vill gråta, när denna "krigare" tar till orda. Hon tar ingen skit och varför ska hon göra det. I månader har politiska kommentatorer uppmanat henne att avgå. Lena Mellin i Aftonbladet ivrigast de senaste dagarna.
Så fick vi då svar på frågan vilket som är värst: att kalla någon fitta och hora, som Sjödin menar att dörrvakten kallat henne och hennes väninna eller att säga svartskalle till en ordningsvakt. Det senare är värre än det tidigare, det säger domen, som inte högre instans ville ta upp för vidare prövning.
Lägger man där till vad Fadde Darwich, fd vaktchef skriver i sin senaste Sourze. krönika då blir domen än mer tveksam. Han menar att man i stort sätt inte har en susning om man anmäler en ordningsvakt och uppmanar t om att inte anmäla. Att Anna Sjödin skulle fällas spådde han redan i september, utifrån lång erfarenhet inom vaktyrket.
Nu tvingas Anna betala skadestånd till den man som slog henne. Är det på det viset är något är ruttet i konungalandet Sverige. Fadde föreslår obligatoriska alkoholtest efter omhändertagandet vid krogbråk. Dessutom vill ha se att ordningsvakter och entrévärdar också drogtestas om upprepade ordningsproblem uppstår. Låter som ett vettigt förslag.
Jag kommer att tänka på Mona Sahlin som halkade på mållinjen när hon trädde fram som villig partiledare för (s) förra gången. Anna är liksom Mona var, en stark personlighet, ett politiskt geni, men framför allt en människa som brinner för och är djupt engagerad i de som har det sämst i det här samhället. "Alla ska med" snackade (s) om i valrörelsen, men det överskuggades av att alla ville ta bort Göran Persson. Men med en ny partiledare har (s) chansen att stå upp för vad de sa, men det kräver tankar i helt nya banor bortom ekonomiska teorier, som belönas av Riksbanken, men sätter folk på bar backe.
Om Mona den här gången lyckas bli partiledare efter nyår, så hoppas jag att hon inte glömmer bort Anna Sjödin. Låt henne hämta ny kraft i verkligheten och falla i glömska hos de politiska krönikörerna, som redan siktar in sig på nästa avgång. Sen efter ett år eller så, ser jag fram emot att drottning Mona utnämner henne till vår nya folkhemsprinsessa. Till dess - håll huvudet högt Anna och som sagt: Ta ingen skit!

Inga kommentarer: