onsdag 27 december 2006

Ännu en kvinnouppfostrare, Dr Gottlieb

Till skillnad från feministen Shulamit Firestones radikala förslag på 70-talet, att satsa på befruktning utanför kvinnokroppen, hotar docenten och läkaren Claes Gottlieb vid provrörsbefruktningskliniken (IVF) på Sophiahemmet med att kvinnor blir barnlösa eller får kromosomfelsbarn om de väntar för länge med barnafödandet (Expressens debattsida, 061226). Trots att han själv förestår en lyckoklinik som möjliggör för kvinnor runt 40 och deras män att bli föräldrar talar han för sitt egna försvinnande som hjälpreda för barnlösa.
I sin debattiver pekar han finger åt kvinnorna och menar att de tidigare i livet borde tänka på barnafödande och inte bry sig så mycket om att skaffa ett jobb för försörja de små. Hans hotfulla inlägg andas gammal traditionell familjeförsörjaranda där far drar in stålarna medan mor fungerar äggkläckningsmaskin på hemmafronten.
Han tycker inte att familjebildning är en gemensam affär där pappa och mamma ska dela lika på ansvar för försörjning och barnomsorg, utan vill gå tillbaka till hemmafruparentesen på 50-talet. För det är ju så det blir om kvinnor ska föda barn tidigare. De missar hela karriärgrejen liksom och sen är det försent för många, som då redan sitter fast i det ekonomiska beroendenätet, vilket hela tiden är argumentet för varför just kvinnor ska vara hemma med barnen.
Nej, käre doktor Gottlieb, sluta skräm kvinnor med att de inte kan få barn om de väntar några år och titta på barnafödandet ur ett vidvinkelperspektiv, dvs skriv en debatt-barikadartikel om pappas roll vid barnafödandet i stället. För om den blivande pappan sa till chefen på jobbet tillräckligt många gånger: "Att nu är det så här, att Lisa och jag ska ha barn och det betyder att jag blir borta ett halvår" så skulle de ekonomiska förutsättningarna för kvinnor och män närma sig varandra på sikt och då skulle det bli möjligt för kvinnor att föda barn mycket tidigare än i dag.
Det, Dr Gottlieb, skulle göra skillnad utan att skuldbelägga kvinnorna för att de väntar med att föda barn. Och om du tänker skriva nåt åt det hållet kan du slå en signal till Linda Skugge och fråga om inte hon också vill vara med i pudelartikeln som ber kvinnor över 24 om ursäkt för att de väntar med att föda barn. Mama-mamman Skugge - som numera mest trampar kvicksand i amningsträsket och andra mamma-utmarker - bloggar om att hon var 26 år när hon fick sitt första barn, men skulle velat vara 24 år. Också kommer skuldbeläggandet: Hon var ändå yngst bland alla tanter och gubbar med pösmagar med dyra kläder.
I dag kommer Anna Hedborg, generaldirektör på Riksförsäkringsverket att fortsätta att blama kvinnorna på Expressens debattsida (tror jag) under rubriken "70-talister kan bli den första barnfattiga generationen".
Jag återkommer i frågan och hoppas att jag har fel i min förutfattade mening om Hedborgs inlägg. När det gäller Skugge och Gottlieb drömmer jag nog mest om att de kommer tänka om...men i den bästa av världar är inget omöjligt.

Inga kommentarer: