torsdag 18 januari 2007

Biologiprofessor dömer ut män: De är ett hot mot barnen

Driver hon med oss, Annica Dahlström, hjärnforskaren vid Sahlgrenska i Göteborg?
Pga sin kommande bok "Könet sitter i hjärnan" som jag hoppas det blir ett jävla liv om, påstår hon senast att mäns "hjärnor inte är skapta för att se dammtussar" (Expressen, 070117).

Redan 5 januari (se bloggen: "Annica Dahlström använder biologi i politiskt syfte") tog jag upp Dahlströms nya bok, som med anledning av den var intervjuad i senaste numret av Forskning och framsteg. Där använde hon sin professorstitel för en illa dold politisk propaganda för hushållsnära tjänster, med argumentet att pappa har en hjärna som gör att han inte kan ta hand om barn. Mammor har däremot det och den är inställd på att vara hemma tre år efter barnens födelse, enligt Dahlström.
Nu går hon ännu längre och påstår att "mannen till och med kan vara ett direkt hot mot en liten människa. Han låter barnet utsätta sig för fara" (Aftonbladet 070117).

Dahlström fortsätter alltså sitt biologiska "hjärn-fälttåg" för att särskilja manligt och kvinnligt och vapnet stavas T-E-S-T-O-S-T-E-R-O-N, vilket betyder att män utsätter småbarn för fara och inte ser dammtussar. "Testosteronpåverkan under fostertiden gör att män och kvinnors ögonbottnar utvecklas olika. Män har ett mer fokuserat seende. Kvinnors synfält sträcker sig nästan 180 grader" (Expressen, 070117).

JämO, Claes Borgström ifrågasätter (TV 4:as morgonprogram, 070117), som flera vetenskapsmän inom Dahlströms eget forskningsområde hennes forskning. Han menar att många pappor vill vara hemma med sina barn. Dahlström däremot är skeptisk till att mammor och pappor delar på föräldraledigheten, bl a pga amningen. I stället vill hon att samhället ska ta hänsyn till de mammor som vill vara hemma länge med sina barn. På det svarar Borgström: "Jag tycker det är en obehaglig tes du för fram. Först dömer du ut män. Sedan dömer du ut kvinnor som inte ammar och då blir det en grupp kvinnor kvar som ammar som då är lämpliga att ta hand om små barn."

Men det är inte bara förmågan eller oförmågan att ta hand om barn och städa som kan förklaras av testosteron och österogen. I Dahlströms värld tycks hormonerna även vara nyckeln till trafficking/sexslavhandel. Enligt henne beror den på att samhället inte kan tillräckligt mycket om biologi. Även sexköpslagen har sin biologiska förklaring: "Kvinnor vill naturligtvis inte ha konkurrens av prostituerade, som verkligen kan sitt yrke." (Aftonbladet).

Själv växte Annica Dahlström upp med en pappa som inte gjorde skillnad på manligt och kvinnligt. Men enligt hennes eget sett att se på världen är hon egentligen en man, för hon var inte hemma med sina egna barn, utan tog med dem till jobbet.

Inga kommentarer: