lördag 20 januari 2007

Hillary for president 2008

Of course, go for it! Next stop The White house Hillary! Men det kommer att bli en smutsig valkampanj, som alltid när kvinnor griper efter makten. Titta bara på gubb- och Britta Svensson gnölet (Expressens krönikör som fortsätter sin mosa Mona kampanj från 1994)nu när valberedningen i (s) sagt sitt och Mona för 2:a ggr på tio år sagt ja tack, jag vill bli partiledare.

Det är likadant oavsett vilket kön som ska väljas till ledare, invänder du då. Ja det finns alltid neggar som recenserar insatserna innan det finns nåt att bedöma, oavsett om det är en man eller kvinna som ska inta makttribunen, men jag har aldrig hört att en gubbe som står och trampar i väntan på att kliva ut på maktens scen har kritiserats för att vara en "slarvmaja" och en som "inte passar tider" och sånt trams som mosa-Mona-gubbsen kom dragande med för några veckor sen. Nu ska alla obetalda räkningar upp i ljuset igen å sånt som Carl Bildt och grabbarna hela tiden kommer undan med, men inte Sahlin. Det krävs tydligen en speciell ordning av kvinnor, som män aldrig avkrävs. Why?

Än är inte Mona partiledare och jag pustar inte ut förrän i mitten av mars då allt är klart, men då är det definitivt läge att fira att sossarna för första gången under sin 118-åriga historia har valt en kvinna att styra partiet. Och jag tror, till skillnad från de politiska kommentatorerna som säger att hon blir en parentes och inte kommer att föra någon radikal politik, att det är just det vi kommer att få se framöver med Mona. Framför allt kommer hon att bli en tuff match för Reinfeldt, som skulle kunnat fortsätta plocka poäng på mysfaktorn om det blivit Persson copycaten Nuder som tagit över. Med Mona som sparringpartner får vi se om hans "kvinnliga" sida består. Tänk om det visar sig att det bara varit taktik och han kommer att förvandlas till den auktoritära karl han egentligen är när en kvinna kliver in i matchen.

Till dess kan man glädjas åt att: Hillary Clinton ställer upp som demokraternas presidentkanditat i det amerikanska valet 2008, Tarja Halonen har varit Finlands president sen 2000, Condi Rice är USA:s utrikesminister sen 2005, Nancy Pelosi, "USA:s mäktigaste kvinna genom tiderna" är amerikanska kongressens taleskvinna sen några månader tillbaka, Ségolène Royal ställer upp som franska socialistpartiets presidentkandidat, Angela Merkel är sen 2005 Tysklands första förbundskansler, Michelle Bachelet valdes i år till Chiles första kvinnliga president och Ellen Johnson-Sirleaf, ledare för Unity Party i Liberia, är sen 2005 den första kvinnliga presidenten i ett afrikanskt land (allt enligt Expressen).

1 kommentar:

Anonym sa...

Schysst blogginlägg, skitbra analys av Reinfeldt o hans "kvinnliga" sidor som han använt för att profilera sig mot Persson. Jag säger bara: Hillary 2008 och Mona 2010. Än finns det hopp!