tisdag 16 januari 2007

Dags för pappa Axén Olin att göra en pudel

Kvinnor måste sluta vara duktiga flickor, säger karriärrådgivaren Monica Renstig (Expressen, 070115), som kommentar till att Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin outat att hon tog till flaskan för att orka med trycket efter att hennes älskade mamma dött.
Varför är det alltid kvinnorna som ska ändra sig när "duktig-flicka" fenomenet handlar om att männen inte tar ansvar hemma i de familjer där hon jobbar lika mycket som han? I själva verket är det mannen som måste bli mycket duktigare, om han inte vill att hans kvinna ska gå in i den beramade väggen.
Enligt en studie av Renstig och medicine doktor Hélène Sandmark har långtidssjukskrivningarna bland kvinnliga karriärister ökat med 326 procent mellan 2000 och 2004, medan de bland övriga har ökat med 56 procent.

Kristina avslöjar själv vad skon klämmer på frågan (DN, 070115): Ursäkta, men är det din uppgift att hämta skjortorna på tvätten? "Vi har en väldigt traditionell arbetsfördelning hemma. Barnen förväntar sig att det är jag som gör saker." Va? "Barnen, förväntar sig", med det avslöjar hon att pappa tydligen aldrig för nåt hemma.
Nu har familjen Axén Olin löst problemet med hjälp av en barnflicka och på det smidiga sättet upprätthålls den traditionella könsarbetsfördelningen och pappa Axén Olin lyckas komma undan utan att han behöver ändra nånting i sin livsstil.

Det lär bli mer av barnflickor och mindre av jämställda män med en alliansregering, där jämställdhetsministern Namko Sabuni och en drös andra, inte ens vill kalla sig feminister. Sabuni undrar varför man ska hänga upp sig på det ordet(P1 Morgon, 070115)för att i nästa sekund själv hänga upp sig på ordet liberal. Den viktigaste jämställdhetsfrågan för henne är hedersproblematiken, dvs att kvinnor ska få gifta sig med vem de vill. Att de gifta kvinnorna sen går rakt in i väggen om de inte har råd med en barnflicka, det tänkte nog inte vår nya jämställdhetsminister på. Och att barnflickor i sin tur bara cementerar gamla könsroller, kan man nog överhuvudtaget inte förstå, om man inte är feminist vill säga.

Förövrigt vill jag för balansens skull att pappa Axén Olin gör en pudel i offentlighetens ljus. För det var ju pga att han inte gjorde sitt hemma, som Kristina fick dra ett alldeles för tungt lass. Men det kanske är för mycket begärt av en man som tycks leva kvar i det borgerliga 1800-tals hemmet, nu ivrigt påhejad av de som styr det här landet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Håller med