onsdag 18 april 2007

Såg precis, debatten i SVT:s morgonsoffa om "väskan" - den senaste sk intellektuella debatten i det här landet om vad konsumtionen gör med oss som medborgare. Åtminstone var det den debatten som Sissela Lindblom, författaren bakom den i dagarna publicerade boken "De skamlösa" - och som utlöst debatten - ville diskutera. Men se det ville inte de andra som var inbjudna: Susanna Popova viftade med sin nyligen utgivna bok om överklassen och drog hela tiden paralleller till den, medan Ebba "Vecko-Revy drottningen" von Sydow snackade om att stora loggor bättrar på självförtroendet och markerar grupptillhörighet och vd-snubben (har glömt namnet) från omvärldsanalytikerföretaget Kairos Future, snackade om att de sett en tendens av att även killar tror att en ny foundation är grunden för identitetsutveckling idag, medan programledaren Marianne Rundström frejdigt skrattade på för att hålla ihop det hela på sitt alltid lika muntra vis.

Allt medan Sissela Lindblom blev allt mer förtvivlad under de 15 min de hade på sig att föra debatten vidare. Hon försökte gång på gång ändra riktningen i den, genom att påpeka att hon inte var intresserad av att vare sig moralisera över konsumenterna eller snacka om väskor. Ebba hade nämligen precis kommit hem från en resa och påpassligt fått med sig en väska hem och då ville programledaren genast veta vad den kostade. Kameramannen frontade väskan och Ebba hänvisade om prisuppgifter till sin blogg. Bra pr-kuppat!
Sissela försökte igen med att tala om det språk som de som har råd att lyxkonsumera insveps i och hur det medagerar i identitetsbygget. No comments! Tillbaka till loggornas, konsumisternas och överklassens förlovade land, som enligt Susanna är verkligheten vi lever i. Ett sista försök från Sisselas kant blev att flika in de som inte har råd att köpa sig till en identitet - vilket är det stora medelklassprojektet - vad för slags medborgare blir de? No reaction at all! I den här debatten fanns de inte överhuvudtaget.

Jag förstår att Sissela Lindblom måste sitta i den där soffan för att pr:a sin roman och att förlaget klappar händerna för att hon får så mycket gratisreklam som kommer gynna försäljningen av romanen och hela bokbranschen och bla bla bla.

I huvudet snurrar trots allt hennes frågor som blev hängande i luften: Vilka medborgare blir de som inte har råd att konsumera bort överflödet? Vilka människor blir vi av att köpa oss grupptillhörighet? Ett gäng vi och dom:are som garvar åt henne som har fel logga på värran. Eller har vi redan blivit det, utan att vi hade en aning om hur det gick till?
Att hoppas på att den intellektuella debatten - som i det här landet i majoritet förs av ett gäng övermätta medelklassiga konsumtionsfans - kommer att ta fart inom media är inte att hoppas på.

Köp en väska till vettja, men imorron kommer en ny modell. Vem avslöjar den största myten av alla, att vi nämligen inte behöver konsumera mera för att få hjulen att snurra i det här landet? En fattiglapp utan logga på väskan kanske.

Inga kommentarer: