söndag 9 september 2007

Vad är litteratur?

Debatten kring publiceringen av Maja Lundgrens senaste roman börjar bli intressant som en diskussion om vad litteratur är. Däremot handlar debatten tyvärr inte om innehållet - den manschauvinistiska kulturmaffian i Stockholm - i "Myggor och tigrar". Men om vi håller oss till Vad är litteratur snacket, så avslöjar den en hel del.

I gårdagens SvD visar det sig att merparten av de 15 förlag tidningen pratat med inte skulle publicerat boken. Why? Den numera uttjatatde sjukdiagnosen av författaren som anledning tröskas igen. Ett annat argument är att boken är ett led i "en pågående brutalisering av litteraturen" (säger Lars Grahn, förlagschef på Natur och Kultur). Han är förvånad över att ingen av de namngivna personerna i romanen stämt Lundgren för förtal: "Till slut måste man fråga sig: Hur viktigt är det att ge ut boken, hur viktig är litteraturen - och hur viktigt är det att skydda medborgarna från förtal och kränkningar?"
Med det avslöjar han, som jag ser på saken, att han tycker inte att det är viktigt att diskutera patriarkatets makt inom kultursfären i litterär form. I stället vill han liksom radioteaterchefen Jasenko Selimovic (stoppat en pjäs från att sändas för att den inte i hans mening är trovärdig) förvandla konstnärliga verk till vilka publicistiska alster som helst, där författare som gestaltar en historia i litterär form plötsligt kan räkna med att ställas inför rätta för sin subjektiva framställnings skull.
För mig blir den här förskjutningen i debatten om Lundgrens verk bara ett uttryck för att den mobbing från "kulturmaffian" som hon säger sig vara utsatt för stämmer: Antingen är hon sjuk eller så är det hon som kränker andra, i stället för att som hon hävdar, är den som blir kränkt. Att flertalet av 15 förläggare är överens om den versionen visar bara hur starkt patriarkatet är.

För övrigt säger Kristoffer Leandoer, förläggare på Bonniers (som givit ut romanen) i samma artikel passar att det är: "en jäkligt bra bok och den här typen av böcker kommer det bara bli fler av. Det är lika bra att folk vänjer sig, och för mig är diskussionen om det är roman eller självbiografi helt ointressant".

Inga kommentarer: